Vandaag start de ‘Week van Openbare Scholen’. Slogan van de week is ‘waar verhalen samenkomen’. Scholen organiseren tijdens deze week samen met leerlingen diverse acties rondom de kernwaarden van het openbaar onderwijs, om het karakter van hun school te laten zien. Zo houden zij een dialoog of debatmiddag, organiseren (online) bijeenkomsten voor ouders, of zetten acties uit in de buurt van de school. Dit meldt Vereniging Openbaar Onderwijs.
NOG
Week van Openbare Scholen: waar verhalen samenkomen
-De Week van Openbare Scholen wordt georganiseerd door de Vereniging Openbaar Onderwijs en VOS/ABB. Dit jaar worden er voor het eerst activiteiten georganiseerd rondom de nieuwe kernwaarden van het openbaar onderwijs, die in juni 2020 zijn gelanceerd.
De drie nieuwe kernwaarden - gelijkwaardigheid, vrijheid en ontmoeting- bieden scholen handvaten om activiteiten en lessen te organiseren waarbij iedereen zich welkom en betrokken voelt. Deze week is een mooie gelegenheid voor scholen om zichzelf te profileren en aan ouders en toekomstige leerlingen te laten zien waar zij voor staan.
De openbare school is een ontmoetingsplaats midden in de samenleving. Een plek waar verhalen samenkomen, waar kinderen en jongeren samen leven en samen leren. Ze geven samen vorm aan hun school als minisamenleving, waarin ruimte is voor ieders verhaal en democratische waarden. In de school worden deze waarden zichtbaar in de cultuur, de organisatie, het onderwijs en in de verbinding met de samenleving. Zo leren kinderen om te gaan met elkaars verschillen en belangrijker nog; leren zij dat verschillen er mogen zijn.
Vandaag is ook de videocampagne ‘Wat is jouw verhaal?’ gelanceerd, waarin mensen hun trots op het openbaar onderwijs uitspreken en hun eigen verhaal en ervaring delen. Iedereen kan een eigen video insturen of delen via sociale media. Deze week komen de video’s voorbij van docent en televisiepresentator Karim Amghar, Storyteller Pauline Seebregts en auteur Natascha van Weezel. Ook docenten, schoolleiders, bestuurders, ouder én leerling delen hun verhaal.
Door: Nationale Onderwijsgids