Op de laatste peildatum 31 maart waren 35 basisscholen en drie scholen voor (voortgezet) speciaal onderwijs gesloten vanwege het coronavirus, en drie middelbare scholen. Dat is 0,5 procent van de basisscholen en (voortgezet) speciaal onderwijs, en 0,2 procent van de middelbare scholen. Op 15 december, vlak voor de volledige scholensluiting, waren dit nog 45 basisscholen, 14 scholen voor (voortgezet) speciaal onderwijs en 37 vestigingen van middelbare scholen. Dat blijkt uit het meldpunt scholensluiting van de Inspectie, zo meldt de Rijksoverheid.
Minister Slob: “Het is ontzettend vervelend voor leerlingen, en zeker ook voor onderwijspersoneel, dat er soms klassen naar huis moeten worden gestuurd. Het is hard werken om dan het onderwijs op afstand weer op te starten. Maar ondanks alle maatregelen die nodig zijn tegen het coronavirus, krijgen leerlingen zo vaak als mogelijk is fysiek onderwijs. Dat is belangrijk, want op school leren leerlingen het beste. Ik vind het fantastisch om te zien hoe scholen dat voor elkaar weten te krijgen in deze moeilijke tijden.”
Helft van de week fysiek les
Uit het aanvullende peilingsonderzoek onder ruim 38 procent van de scholen blijkt dat middelbare scholieren zo’n tweeënhalve dag per week fysiek les krijgen en twee dagen onderwijs op afstand. Dat is ruim meer dan de minimaal één dag per week fysiek les die bij de heropening van de scholen is afgesproken
Maatregelen tegen corona
Uit datzelfde onderzoek blijkt dat nagenoeg alle middelbare scholen maatregelen tegen corona treffen. Op 85 procent van de scholen worden klassen gesplitst, 60 procent werkt met vaste subgroepen en 39 procent spreidt de pauzes. Bijna één op de vier scholen gebruikt externe ruimtes.
Meer lesuitval basisscholen
Waarschijnlijk vanwege het aangescherpte bron- en contactonderzoek en quarantaine-adviezen voor kinderen tot twaalf jaar, is de lesuitval op basisscholen toegenomen. Op een basisschool was er begin maart in een leerjaar 11 procent kans op lesuitval vanwege het coronavirus, terwijl dat in december nog 6 procent was. In 95 procent van deze gevallen krijgen de leerlingen dan onderwijs op afstand, waar dat in december nog 84 procent was.
Bijna alle leerlingen in beeld
Ook blijkt uit het onderzoek dat het aantal leerlingen dat langdurig niet naar school gaat vanwege corona-gerelateerde redenen zeer beperkt is. Op een gemiddelde basisschool gaat het per leerjaar om 0,24 leerlingen. Gemiddeld zijn per middelbare school 0,21 scholieren niet in beeld.
Door: Nationale Onderwijsgids