De Vrije Universiteit Amsterdam heeft 23 aanbevelingen voor ‘bijzonder goed onderwijs’ aangeboden aan de voorzitter van de Onderwijsraad. Eén van deze aanbevelingen luidt dat homogene bijzondere scholen afgeschaft zouden moeten worden om goed burgerschapsonderwijs te kunnen geven. Dit meldt de Vrije Universiteit (VU).
De aanbevelingen van de VU dienen als “ondersteuning en inspiratie bij de discussie over artikel 23 uit de Grondwet” en zijn samengesteld naar aanleiding van drie talkshows die de VU organiseerde in het kader van het Kuyperjaar. “Daar zijn concrete aanbevelingen uit gekomen”, aldus Renée van Schoonhoven, hoogleraar onderwijsrecht en juryvoorzitter, “maar we hebben ook plek gegeven aan onderwerpen waarover het echte gesprek nog gevoerd moet worden.” Van Schoonhoven ziet daarin een belangrijke rol weggelegd voor de Onderwijsraad.
Homogene bijzondere scholen
Eén van de standpunten van de VU is dat burgerschapsonderwijs niet uit kan gaan van één set aan waarden, maar juist meerdere kanten moet belichten. Daarom zou burgerschapsvorming niet mogelijk zijn op homogene bijzondere scholen, die juist vaak vanuit een bepaalde set aan waarden zijn opgericht.
Bekijk hier alle 23 aanbevelingen van de VU.
Door: Nationale Onderwijsgids