Iedere vrijdag sluiten we de week af met een nieuwsoverzicht waarin we terugblikken op wat er is gebeurd in onderwijsland. Wat waren deze week de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige items per werkdag?
Maandag: Scholieren beginnen vandaag aan de eindexamens
Afgelopen maandag begonnen bijna 200.000 middelbare scholieren in heel Nederland aan hun eindexamens. Om de eindexamenkandidaten tegemoet te komen, zijn het schema en de regels iets aangepast. Zo kunnen leerlingen hun vakken spreiden. Ze mogen een eindexamen tussen 17 mei en 1 juni doen, of tussen 14 en 25 juni. Dat geeft leerlingen meer voorbereidingstijd. Desondanks zijn er gedurende de eerste week van de examens al veel klachten binnengekomen bij LAKS.
Dinsdag: Aantal studenten dat doorstroomt naar master vanaf 2015 sterk gedaald
Uit nieuw onderzoek van het CBS blijkt dat studenten niet sneller of langzamer zijn gaan studeren sinds de invoering van het leenstelsel in het studiejaar 2015/2016, en dat ze net zo vaak van studie wisselen als voorheen. Wel zijn er aanzienlijk minder studenten doorgestroomd naar masteropleidingen. De Landelijke Studentenvakbond vindt deze forse daling in het aantal masterstudenten zorgelijk.
Woensdag: Nog altijd geen nieuwe cao kinderopvang, FNV breidt acties uit
Het overleg tussen de FNV en de werkgevers in de kinderopvangbranche is voor de zesde keer op niets uitgelopen. Daardoor is er nog altijd geen nieuwe cao voor de kinderopvangmedewerkers. De FNV eist een eenjarige cao van 1 juli 2020 tot en met 30 juni 2022 met afspraken die een einde maken aan de enorme werkdruk die de werknemers voelen, en een loonsverhoging van 5 procent. De werkgevers gaan hier echter niet mee akkoord, en daarom heeft de FNV aangekondigd de druk op te voeren met extra acties.
Donderdag: Algemene Rekenkamer: onduidelijk of extra geld kwetsbare leerlingen bereikt
De ministers voor onderwijs hebben 280 miljoen euro extra aan subsidie verleend na het gedwongen sluiten van scholen vanwege de coronacrisis in het voorjaar van 2020. De Algemene Rekenkamer meldde deze week echter dat er straks geen duidelijk inzicht is in de mate en wijze waarop de onderwijsachterstanden van de beoogde leerlingen met de programma’s zijn ingelopen. Dat komt doordat de ministers niet duidelijk hebben gemaakt wat precies doel en doelgroepen van deze subsidieregeling zijn.
Vrijdag: Veel scholen zien volledige heropening niet zitten zo vlak voor de zomervakantie
Het kabinet praat zaterdag over de mogelijke volledige heropening van de middelbare scholen. Maar veel scholen zien een volledige heropening zo kort voor de zomervakantie niet meer zitten en geven daarom aan sowieso hun anderhalvemeterrooster te blijven handhaven. Volgens de scholen zou het organisatorisch niet meer mogelijk zijn om nu nóg een keer het hele rooster om te gaan. Daarnaast vinden de scholen het ook nog niet veilig genoeg omdat de meeste docenten nog niet gevaccineerd zijn.
Door: Nationale Onderwijsgids