Iedere vrijdag sluiten we de week af met een nieuwsoverzicht waarin we terugblikken op wat er is gebeurd in onderwijsland. Wat waren deze week de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige items per werkdag?
Maandag: Koningin Máxima opent mbo-jaar 2021/2022 in Houten
Koningin Máxima opent op vrijdag 3 september in Houten het mbo-jaar 2021/2022 en houdt een toespraak. Het thema van de opening is ‘ondernemen naar een betere toekomst’. Studenten, docenten en bestuurders gaan tijdens de openingsbijeenkomst in gesprek over ondernemerschap, duurzaamheid en innovatie. Het programma is te volgen via een livestream. Het is voor de vierde keer dat het nieuwe studiejaar van het mbo met een officiële bijeenkomst wordt ingeluid.
Dinsdag: LSVb: Studenten zijn de dupe van zwabberbeleid in juli
Het kabinet maakte bekend dat de activiteiten op de introductieweken alleen onder strenge voorwaarden mogen plaatsvinden. Deze strenge voorwaarden maken veel activiteiten moeilijk of zelfs onmogelijk te organiseren. LSVb-vicevoorzitter Joshua de Roos: “De introductieweken zijn een belangrijke tijd voor studenten om kennis te maken met hun stad, onderwijsinstelling en medestudenten. Deze beslissing over de introductieweken maakt studenten de dupe van de inschattingsfouten van het kabinet in juli.”
Woensdag: Onderzoek CNV: leerlingen met coronaklachten gaan toch naar school
Blijf thuis bij klachten is al sinds het begin van de coronacrisis een basisregel, geeft de vakbond aan. Van de leden die op middelbare scholen werken geeft 53 procent echter aan toch leerlingen te zien die met coronagerelateerde klachten op school verschijnen. In het mbo is dat 52 procent. Bij universiteiten gaat het om 35 procent van de leden die dit ziet gebeuren, in het hbo 28 procent en in het basisonderwijs 42 procent. Volgens voorzitter CNV Onderwijs Daniëlle Woestenberg is het duidelijk dat hoestende, koortsige en proestende leerlingen niet bijdragen aan het gevoel van veiligheid van iedereen op school.
Donderdag: PO-Raad: scholen krijgen geld voor ventilatie vaak niet rond
Het Rijk stelt geld beschikbaar voor de verbetering van de ventilatie, maar betaalt 30 procent van de rekening. Schoolbesturen en de gemeente moeten de resterende 70 procent betalen. "Voor veel scholen en gemeentes is dat een probleem", aldus een woordvoerder van de PO-Raad. Bovendien is het geld van de overheid alleen bestemd voor aanpak van de ventilatie. "Ventileren is belangrijk, maar het is slecht één probleem. Het gaat om het hele binnenklimaat. Het is bijvoorbeeld ook het licht en de temperatuur.”
Vrijdag: Op reis met de bibliotheek met Vakantielezen
Vakantielezen, ontwikkeld door Biblionet Groningen, is een spannende ontdekkingsreis voor beginnende lezers. De reis voert langs zes landen: van de Griezelkust naar Sportmanië en van het Dierenrijk naar Lachland. In ieder land gaan de kinderen met hun familie op zoek naar een schat en kunnen ze opdrachten uitvoeren. Door bijvoorbeeld flessenpost te sturen naar hun opa of het sportieve spel letterrennen te spelen, komen ze op een speelse manier in aanraking met lezen en taal.
Door: Nationale Onderwijsgids