In opdracht van het ministerie van Justitie en Veiligheid maakte Sunny Bergman een documentaire over victim blaming. Zij onderzocht hoe victim blaming werkt en wat de impact is. Dit meldt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.
Slachtoffers van seksueel geweld krijgen vaak te maken met opmerkingen vanuit hun omgeving die hen het gevoel geven dat de gebeurtenis hun eigen schuld was. Dit wordt victim blaming genoemd.
Negatieve reacties
Driekwart van de slachtoffers van seksueel geweld, krijgt er mee te maken: vragen en negatieve reacties als ze anderen daarover in vertrouwen nemen. Mensen reageren - onbedoeld en onbewust- beschuldigend in plaats van steunend.
“Het is ook niet zo slim midden in de nacht alleen op stap te gaan” of “Had je te veel gedronken?” En “Waarom heb je geen nee gezegd?”
Victim blaming
Dit soort vragen, twijfels en beschuldigingen uit de directe omgeving zijn vaak net zo traumatisch als de heftige nare ervaring zelf. Sunny Bergman ging op onderzoek uit naar hoe victim blaming werkten maakte daar deze documentaire over.
Op de site Watkanmijhelpen.nl staan tips en meer informatie. Hier kun je ook de documentaire downloaden, maar hieronder is deze ook te zien.
Door: Nationale Onderwijsgids