De Wet passend onderwijs heeft na acht jaar nog steeds niet het gewenste effect in de provincie Gelderland. Dat blijkt uit onderzoek van Omroep Gelderland. Het aantal leerlingen dat in die provincie naar het voortgezet speciaal onderwijs (vso) gaat daalt niet. Dat zou door de Wet passend onderwijs juist wel moeten. Dat meldt RN7.
Er gaan niet minder leerlingen naar het vso dan voor 2014, toen de Wet passend onderwijs in werking trad. Schoolbestuurders van vso’s zien dat de aantallen leerlingen gelijk blijven en soms zelfs stijgen. Wat wel anders is: leerlingen komen later binnen op het vso. Ze hebben soms te lang op het reguliere onderwijs gezeten. En dat heeft grote gevolgen, want hun problemen en leerachterstanden zijn daardoor juist toegenomen.
Niveau omlaag
Het systeem zorgt ervoor dat leerlingen ongelooflijke vertraging oplopen, of vele niveaus naar beneden gaan. Een docent van een reguliere middelbare school in Arnhem ziet leerlingen die met de juiste begeleiding naar het vwo zouden kunnen, maar in plaats daarvan in het voorbereidend beroepsonderwijs blijven steken.
Maakbaarheid passend onderwijs
“De overheid heeft zich vergist in de maakbaarheid van het passend onderwijs”, aldus Frank de Vries, voorzitter van de Stichting Speciaal Onderwijs in Twente en Oost-Gelderland. “Je kunt sommige leerlingen niet laten meedraaien in het regulier onderwijs.”
Financiële prikkel
“In een beschaafd land als Nederland moeten kinderen op de goede onderwijsplek komen. Je moet vanuit het belang van het kind redeneren”, aldus De Vries. Hij wijst erop dat er voor gymnasiumleerlingen ook geen financiële prikkel is. En die financiële prikkel werkt ook niet, want leerlingen die naar het speciaal onderwijs moeten, gaan er uiteindelijk toch wel heen. Alleen nu komen ze vaker te laat binnen en met een enorme leerachterstand.
Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk