Kinderen moeten leren om respectvol om te gaan met seksualiteit en diversiteit. Dat hoort bij de kerndoelen. Dat benadrukte onderwijsminister Dennis Wiersma in antwoord op vragen over de Week van de Lentekriebels. Dat meldt VOS/abb.
Thierry Baudet van Forum voor Democratie (FvD) gaf aan dat het lesprogramma neerkomt op het op zeer jonge leeftijd promoten van expliciete seksuele handelingen en lichamelijke ingrepen. Nu heeft Baudet niet alleen moeite met de Week van de Lentekriebels. Eerder had hij ook al moeite met de Dokter Corrie Show uit 2016. Dokter Corrie geeft daarin seksuele voorlichting aan kinderen van 9 tot 12 jaar en beantwoord vragen over de puberteit, relaties en seksualiteit. Baudet geeft ook nog aan dat de serie Gewoon.Bloot van NPO Zapp onder andere geslachtsverandering zou promoten. Baudet vraagt zich onder andere af of seksuele voorlichting wel in groep 1 moet beginnen.
Respectvol omgaan met seksualiteit en diversiteit
In de antwoorden hierop benadrukt Wiersma dat de Week van de Lentekriebels aansluit op één van de kerndoelen van het primair onderwijs, namelijk dat kinderen op die manier respectvol om leren gaan met seksualiteit en diversiteit binnen de samenleving. Het lespakket verschilt dan ook per leeftijdscategorie.
Wensen en grenzen
“In bijvoorbeeld groep 2 wordt geleerd over verschillen tussen jongens en meisjes en inzicht in prettige en minder prettige aanrakingen. Dat iedereen zijn eigen wensen en grenzen heeft. Er wordt geleerd om in verschillende situaties die wensen en grenzen te respecteren. Ik zie daar het probleem niet van in”, aldus Wiersma.
Transgender en non-binair
Wat het promoten van geslachtsverandering betreft zegt Wiersma dat het in groep acht onder meer gaat over transgender en non-binair. Kinderen leren dat dit bestaat. Ook dit past volgens minister Wiersma bij de kerndoelen, net zoals informatie geven over menstruatie en zaadlozingen.
Ouders in gesprek met schoolleiding
Wiersma zegt ook dat als ouders zich zorgen maken over de seksuele voorlichting op school zij daarover in gesprek kunnen gaan met de schoolleiding, het schoolbestuur of de medezeggenschapsraad.
Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk