Het besteedbaar inkomen van veel mensen daalt, terwijl de schoolkosten voor hun kinderen toenemen. Aan het begin van het schooljaar zijn tegenwoordig niet alleen een rekenmachine en een set schriften nodig, maar moeten ouders voor hun kinderen ook (on)vrijwillig een laptop aanschaffen en soms flink betalen voor een introductiekamp. Stichting Leergeld Utrecht ziet sinds vorig jaar dat niet alleen werkloze armen maar ook werkende armen bij de organisatie aankloppen, vooral voor een bijdrage voor hun kinderen tussen de 12 en 18 jaar. Dit meldt het Algemeen Dagblad.
Nog steeds komt het voor dat scholen de suggestie wekken dat de ouderbijdrage niet vrijwillig is en als ze niet betalen voor een schoolreisje, hun kind niet meekan. En dat schuurt. Ook zijn er scholen die specifieke modellen van laptops of tablets vragen, waar ouders gehoor aan lijken te moeten geven.
Ouders beter inlichten
Voorzitter Selma Bas van Stichting Leergeld Utrecht noemt het van de zotte. “Je moet een bepaalde grafische rekenmachine aanschaffen, je moet woordenboeken hebben, een Bosatlas. Wat niet wordt vermeld is dat je die wellicht ook naar eigen inzicht of tweedehands kan aanschaffen.” Bas vindt dat scholen ouders hierover moeten inlichten.
Kritisch
Volgens Stichting Ouders & Onderwijs is het ook belangrijk dat ouders zelf kritisch blijven op de rekeningen die ze van de onderwijsinstelling krijgen. Er is veel onduidelijkheid over welke kosten verplicht zijn en welke niet. Sommige scholen vragen namelijk een bijdrage voor gebruik van een kluisje of fietsenstalling, terwijl ze daarvoor bekostiging krijgen van de overheid. Dit zouden ze dan niet ook bij ouders in rekening moeten brengen. Hoe dan ook gaat het vaak om vrijwillige ouderbijdragen en het is aan de scholen om te benadrukken dat de bijdrage daadwerkelijk vrijwillig is.
Vrijwillige ouderbijdrage afschaffen
Vlak voor de schoolvakantie legden verschillende onderwijs-, leerling- en ouderorganisaties een verzoek neer bij de minister van Onderwijs om de vrijwillige ouderbijdrage af te schaffen. Ze vinden namelijk dat dit ongelijkheid in de hand werkt en noemen het oneerlijk dat ouders extra moeten bijleggen voor digitale leermiddelen als laptops en tablets. Voormalig minister Wiersma zou dit na de zomervakantie bekijken. Het is niet bekend zijn opvolger dit ook gaat doen.
Door: Nationale Onderwijsgids / Johanne Levinsky