Het verspreiden van kennis over hoogbegaafdheid is het doel van de ‘Week van de Hoogbegaafdheid’, dat dit jaar voor de negende keer plaatsvindt. Hoogbegaafdheid komt overal voor. Ongeveer 2 procent van de bevolking is hoogbegaafd; dat is 1 op de 50 mensen. Dat meldt de Week van de Hoogbegaafdheid.
Vaak gaat het over kinderen en passend onderwijs. Maar iemand is een leven lang hoogbegaafd.
Kennis en kunde optimaal ontwikkelen
Mensen die de kenmerken van hoogbegaafd vertonen, kunnen veel betekenen voor hun omgeving of de maatschappij, indien zij hun kennis en kunde optimaal kunnen ontwikkelen en inzetten. Het is daarom belangrijk om te weten wat hoogbegaafdheid is en wat ervoor nodig is om talenten tot ontwikkeling te laten komen, want dat gaat niet vanzelf.
De organisatie van de Week van de Hoogbegaafdheid streeft ernaar dat er op zoveel mogelijk plaatsen in Nederland en Vlaanderen in deze week een activiteit plaatsvindt met hoogbegaafdheid als centraal thema. Dit kunnen activiteiten over hoogbegaafdheid en ook voor hoogbegaafden zijn. De week wordt door middel van sponsoring gefinancierd.
Aandacht voor school, gezin en werk
Eén van de sponsoren van de Week van de Hoogbegaafdheid is Praktijk Extralent uit Ede. Een praktijk die specialistische zorg biedt voor (vermoedelijk) hoogbegaafde kinderen en volwassenen. Waarbij er niet alleen aandacht is voor de cliënt, maar ook voor zijn of haar omgeving; school, gezin, werk. De filosofie van de praktijk is dat het voor een duurzame verandering essentieel is om naar alle belangrijke leefgebieden van de cliënt kijken. Naast behandeling biedt Praktijk Extralent ook begaafdheidsonderzoek en didactisch onderzoek. Rondom de Week van de Hoogbegaafdheid wordt onder andere de oudertraining ‘Ouderschap in verbinding’ aangeboden.
Door: Nationale Onderwijsgids