Bij de gemeente Almere zijn er in het afgelopen schooljaar negen incidenten geweest tijdens busritten voor leerlingen die naar het speciaal onderwijs gaan. De leerlingen gezamenlijk vervoeren naar twee verschillende scholen bleek toch niet de beste manier te zijn. Vanwege de verschillende achtergronden van de leerlingen liepen de gemoederen soms hoog op. Dat meldt Omroep Flevoland.
Aan de start van het schooljaar 2022-2023 werden bussen ingezet om de leerlingen van de Aventurijn en De Bongerd samen te vervoeren. Dit bleek makkelijker te zijn, omdat er te weinig taxichauffeurs beschikbaar waren. Maar er werd niet gekeken naar de verschillen tussen de twee scholen.
Conflicten en onveilige situaties
Leerlingen van De Bongerd hebben te maken met gedragsproblematiek. Leerlingen van de Aventurijn kunnen niet goed leren. In de bus zaten dus leerlingen met een fysieke of mentale beperking samen met leerlingen met gedragsproblemen. Schoolmaatschappelijk werker Jeanette de Vries gaf in 2023 al aan dat dit zorgt voor conflicten en onveilige situaties.
In vijf maanden tijd zijn er negen meldingen gedaan van conflicten en/of onveilige situaties. Ter vergelijking: in de eerste vijf maanden van dit schooljaar is er maar één melding gedaan.
Extra bus
Er zijn extra busbegeleiders ingezet die toezien op een veilige busrit. Ook reed er een extra bus om de leerlingen van de scholen gescheiden te kunnen vervoeren. Dat heeft een flinke smak geld gekost, namelijk 34.000 euro.
Genoeg taxichauffeurs beschikbaar
Op dit moment zijn er weer genoeg taxichauffeurs beschikbaar om de verschillende routes naar de scholen uit te kunnen voeren. Aan het begin van schooljaar 2024-205 worden de busgebeleiders ingezet voor andere taken in het leerlingenvervoer.
Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk