Meer dan 600 kinderen die gebruikmaken van het leerlingenvervoer in vijf Utrechtse gemeentes moeten op zoek naar ander vervoer. Vervoersbedrijven Connexxion en Willemsen-De Koning hebben een groot chauffeurstekort en kunnen de ritten zelf niet meer rijden. Dat meldt RTV Utrecht.
Onlangs werd bekend gemaakt dat er gewisseld wordt van vervoersbedrijf wat betreft het leerlingenvervoer. 22 Utrechtse gemeentes hebben samen met de provincie het leerlingenvervoer in de regio opnieuw uitbesteed. Willemsen-De Koning gaat vanaf 2025 samen met Connexxion het vervoer uitvoeren. Willemsen-De Koning neemt Utrecht Stad, Utrecht West en Lekstroom onder haar hoede. Connexxion is verantwoordelijk voor Eemland en Zuidoost Utrecht. Maar in deze laatste regio gaat het nu mis.
Chauffeurstekort
Tot aan de zomervakantie loopt het contract van Willemsen-De Koning in die regio. Connexxion heeft een contract dat van start gaat in januari 2025. Beide vervoerders geven aan dat ze vanwege een chauffeurstekort de tussenliggende maanden geen ritten in die regio te kunnen rijden. Zo’n 640 leerlingen gaan in deze 5 gemeentes met de taxibus naar school.
Het nieuws dat er van september tot aan de kerstvakantie geen taxibus beschikbaar is voor hun kinderen is bij veel ouders verkeerd gevallen. Jarmo te Raa uit Driebergen heeft een zoon die speciaal onderwijs volgt in Zeist. Elke ochtend, en drie keer in de week ook de middag erbij, gaat hij met het leerlingenvervoer naar zijn onderwijsinstelling. Te Raa heeft nog geen idee hoe hij dit probleem moet gaan oplossen.
Vraag naar leerlingenvervoer verminderen
De gemeenten proberen er van alles aan te doen om het probleem op te lossen, maar tegelijkertijd willen ze de vraag naar leerlingenvervoer ook verminderen. Te Raa kreeg een brief waarin ook werd gevraagd naar een alternatief voor zijn zoon. “Kan hij zelfstandig naar school of kunt u uw zoon of dochter tijdelijk brengen”, was te lezen.
Te Raa vindt het fijn dat hij geïnformeerd is over het chauffeursprobleem, maar nu staat er eigenlijk in de brief dat hij zelf moet kijken hoe hij zijn kind op school kan krijgen. “Of je ook andere kinderen hebt die nog naar school gebracht moeten worden, waardoor jij je kind niet kan brengen, daar wordt niet over nagedacht.” Te Raa gaat met andere ouders nadenken over eventuele vervolgstappen.
Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk