Onderhandelaarsakkoord primair onderwijs: meer loon en snellere doorgroei

Zojuist hebben CNV en de andere bonden met werkgeverskoepel PO-Raad een onderhandelaarsakkoord bereikt voor een nieuwe cao voor het primair onderwijs (PO). Hoofdpunten uit het akkoord zijn een loonstijging van 4,9 procent, en een nieuwe oktober toelage. Dit is een vervanging en harmonisatie van een aantal bestaande toelagen per 1 januari 2025. Daarnaast is een aantal OOP-salarisschalen ingekort, waardoor de salarisgroei sneller gaat. De nieuwe cao heeft een looptijd van 1 oktober 2024 tot 1 november 2025. Dat meldt CNV.

CNV-onderhandelaar Gerlinde Michels: “Dit is een mooi akkoord, met een goede loonstijging. Voor OOP-ers is er extra goed nieuws. De aanpassing van de salarisschalen pakt voor de OOP schalen 1 tot en met 8 goed uit. En door de oktobertoelage van 1640 euro voor OOP-ers vanaf schaal 9 die op het schaalmaximum zitten, wordt een belangrijk onderscheid tussen onderwijsondersteuners en het overig personeel weggenomen. Leraren en directeuren kregen namelijk al zo’n bindingstoelage.”

Loopbaanbegeleiding 

Ook de loopbaanbegeleiding voor OOP-ers krijgt extra aandacht. Er bestaan veel trajecten voor hen om door te stromen naar leraar, maar ook om te professionaliseren op andere vlakken. Dit uitgebreide aanbod wordt in kaart gebracht, waardoor de leidinggevende de werknemer beter kan ondersteunen. Michels vervolgt: “Met name OOP-ers geven aan zich niet altijd veilig te voelen in school. Er komt een onderzoek naar de effectiviteit en werking van maatregelen die scholen nemen om de sociale veiligheid te vergroten. Het onderzoek kijkt ook naar leerpunten uit andere sectoren.”

Loonstijging ook belangrijk voor voortgezet onderwijs 

De loonstijging in dit PO-akkoord is ook belangrijk voor het voortgezet onderwijs waar de cao-onderhandelingen eerder deze week stukliepen. Alle sociale partners in het funderend onderwijs willen vasthouden aan de afspraken uit het loonkloofakkoord uit 2022. Daarin spraken zij af dat er geen nieuwe loonkloof tussen PO en VO zal ontstaan. Michels: “We hebben ons best gedaan om tegelijkertijd voor PO en VO een akkoord te sluiten. Eerder deze week zijn de onderhandelingen voor een VO-akkoord geklapt en zijn de PO-onderhandelingen doorgegaan. De PO-Raad en de VO-raad hebben de -door de overheid bepaalde- gezamenlijke loonruimte voor het funderend onderwijs op tafel gelegd. Die hebben we vertaald in een loonstijging voor het PO die voor beide sectoren moet gaan gelden. Voor de sociale partners in de PO-sector staat als een paal boven water dat de loonkloof niet terugkeert. Ongeacht wat er later aan de VO-tafel gebeurt en ongeacht hoe de nu aangekondigde periode van acties in het VO zal aflopen.”

Nieuwe waarderingen 

Er zijn nieuwe voorbeeldfuncties vastgesteld, met nieuwe waarderingen (FUWA-PO). Deze sluiten beter aan bij het primair onderwijs en de werkzaamheden. Hierdoor zullen werkgevers vóór 1 juli 2025 samen met de werknemers een nieuwe functieomschrijving moeten vaststellen. Schoolleiders die daardoor in een hogere salarisschaal komen krijgen hun nieuwe salaris met terugwerkende kracht tot 1 januari 2025. De schalen A10 en D11 komen te vervallen.

CNV maakt zich hard voor groene arbeidsvoorwaarden. Er komt een onderzoek naar verdere verbetering dan wel vergroening van de woon-werkverkeerregeling. Hierop vooruitlopend wordt de mogelijkheid geboden om te experimenteren met een leasefietsregeling. Een elektrische leasefiets maakt het mogelijk om langere reisafstanden per fiets af te leggen en kan een aantrekkelijke arbeidsvoorwaarde zijn die een werkgever fiscaal vriendelijk kan aanbieden. Sociale partners willen ervaring opdoen met de leasefietsregeling.

Werkdruk 

In de VO-sector zijn de onderhandelingen stukgelopen op het thema werkdruk. Werkgevers zijn niet bereid om centrale afspraken te maken die voor alle scholen gelden. Ook in de PO-sector bestaat grote werkdruk. De komende tijd gaan vakbonden en werkgevers aan de slag met de uitkomsten van verschillende onderzoeken die binnenkort worden afgerond. Dit moet leiden tot afspraken over werkdruk in de komende cao PO,

Door: Nationale Onderwijsgids