Leerlingen middelbare school Hoorn maken geld voor complimentensysteem

VSO de Stormvogel had heel vies monopolygeld. Daarom hebben de leerlingen van de middelbare school uit Hoorn samen met een ontwerper nieuw geld ontworpen. Dat meldt NH Nieuws.

Een leerling legt uit dat ze eerst verschillende ontwerpen maakten en dat ze daaruit konden kiezen. De kleuren zijn hetzelfde als de echte briefjes en munten, maar er staat een plaatje van een stormvogel op en herkenbare beelden van de school. Zoals bijvoorbeeld van een aantal boeken uit de schoolbibliotheek.

Grote letters 

Voor alle leerlingen is het goed te lezen wat erop het geld staat vanwege de grote letters met een witte rand eromheen. De leerlingenraad en de ontwerper hebben continue overleg gehad over hoe alles eruit kwam te zien.

De leerlingen zijn enthousiast over het uiteindelijke resultaat. Als alles gesorteerd is komen de kluizen verspreid door de klassen te staan. Ook daar gaan de leerlingen enthousiast mee aan de slag.

School voor zeer moeilijk lerende en meervoudige gehandicapte kinderen 

De Stormvogel is een middelbare school voor zeer moeilijk lerende en meervoudige gehandicapte kinderen. De kinderen die op de school leskrijgen zijn tussen de 12 en 18 jaar. Als docenten vinden dat de leerlingen hun werk goed hebben gedaan dan krijgen ze een extra beloning. Dat is trouwens geen salaris, daar moeten de scholieren zelf voor werken. Volgens een onderwijsassistent gaat het dan om een groot compliment. Zo werken de lagere klassen bijvoorbeeld met stickerkaarten en de gemiddelde en hogere groepen met nepgeld.

Het nepgeld kunnen de leerlingen voor verschillende dingen inleveren. Zo kunnen ze een voucher aanschaffen die ze kunnen gebruiken in de ‘Stormshop’. Daar worden producten verkocht die gemaakt zijn in de kooklokalen. Voor de leerlingen ligt er elke dag iets anders klaar, van pannenkoeken tot soep, maar soms ook nasi.

'Elke dag je best doen' 

Elke leerling verdient op de middelbare school een paar euro per dag. Met deze actie wil de school de leerlingen dan ook stimuleren om elke dag hun best te doen.

Ideeën 

De leerlingenraad komt met ideeën en deze worden vaak ook echt uitgevoerd. Zo is er een mooi schoolplein gerealiseerd inclusief voetbalveld, een idee vanuit de leerlingenraad.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk