Speciaal onderwijs in Land van Cuijk laat complexere leerlingen toe

In de gemeente Land van Cuijck verbreden de twee basisscholen voor speciaal onderwijs hun takenpakket, zodat alle kinderen altijd in hun eigen gemeente naar school kunnen. Leerlingen met een zorgrugzakje, of leer- en gedragsproblemen moesten eerder uitwijken naar scholen in Nijmegen, Gennep of Reek. Dit meldt het Brabants Dagblad. 

De basisscholen in Land van Cuijk willen voorkomen dat kinderen die extra ondersteuning nodig hebben, naar school moeten in een andere gemeente. SBO-school De Wingerd pakt de vraag vanuit het noordelijk deel van de gemeente op, terwijl basisschool Plaet de zuidelijke onderwijsvraag oppakt. Eerder lieten ze alleen leerlingen met relatief lichte leer- en gedragsproblemen toe, maar ze hebben nu afgesproken dat kinderen met alle soorten ondersteuningsbehoeften een plekje in Land van Cuijck moeten krijgen. Deze afspraken zijn ook vastgelegd met alle scholen in de regio.

Uitbreiding onderwijsteam

Inmiddels heeft De Wingerd er hierdoor tien extra leerlingen bij en zijn er bij Palet vijf extra leerlingen die anders naar een school in Reek, Gennep of Nijmegen hadden gemoeten. Bij De Wingerd is er ook extra aandacht voor thuiszitters. “We zorgen ervoor dat ze geoefend raken in het weer naar school gaan. Lukt dat, dan kijken we of ze ook weer terug kunnen naar hun oude school. Het onderwijsteam bestaat inmiddels uit 26 medewerkers. Zes meer dan voorheen. De sbo-instelling heeft vooral het aantal leraren en onderwijsassistenten uitgebreid. Ook is er een psycholoog aangenomen en zijn er plannen voor het in dienst nemen van medisch personeel. Palet heeft nog geen extra personeel aangetrokken, maar is wel van plan om dit te doen.

Scholing

De nieuwe doelgroep behoeft ook nieuwe vaardigheden en daarom moeten alle personeelsleden geschoold worden om hiermee om te gaan. De Wingerd wil mogelijk afscheid nemen van de naam ‘speciaal onderwijs’ en voortaan door het leven gaan als school voor gespecialiseerd basisonderwijs.

Door: Nationale Onderwijsgids / Johanne Levinsky