Het komt steeds vaker voor dat basisschoolleerlingen niet naar school gaan en om wat voor reden dan ook een lange tijd thuiszitten. Afgelopen week startte in Amersfoort-Vathorst dan ook het Tussenstation FOS. Dat meldt RTV Utrecht.
Toen de dochter van Annemiek van Raalten in groep 5/6 zat, brak corona uit. Scholen gingen open, om vervolgens weer te sluiten. “Er was totaal geen ritme.” Leraren werden ziek en de dochter van Van Raalten voelde zich verantwoordelijk omdat ze bang was ziek te worden en daardoor ook anderen ziek te maken.
Ziek door school
Er volgde een periode van zoeken naar oplossingen, van kindercoaches naar psychologen. Haar dochter gaf zelf aan dat ze van school ziek werd. “De school maakte zich zorgen en wij ook.” Een leerplichtambtenaar zei uiteindelijk dat als iedereen maar vertrouwen had, dat het dan wel goed zou komen.
Hulpvraag
FOS in Vathorst staat voor Focus op Ontwikkeling en Succes. Soms past het schoolsysteem niet meer voor kinderen met een bepaalde hulpvraag. Dat komt omdat ze hoogbegaafd of gevoelig voor prikkels zijn. Bij FOS krijgen die kinderen weer structuur, een beetje onderwijs en zorg aangeboden.
Begeleiding voor hoogbegaafd kind
Scholen weten vaak niet dat een hoogbegaafd kind ook begeleiding nodig heeft. “Als iemand qua niveau al voorbij groep acht is, maar emotioneel gezien nog wel die leeftijd heeft. Wat doe je dan?”, zo stelt Ingrid van de Groep van FOS.
Tot en met Kerst blijft FOS sowieso open. Van de Groep is bezig met een aanvraag voor 2025.
Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk