Ondanks een visuele beperking toch samen met je (klein)kind een boek lezen

Samen lezen met je (klein)kind is fijn en leerzaam, maar niet voor iedereen vanzelfsprekend. Wat nou als je kind een visuele beperking heeft? Of jijzelf? Bibliotheekservice Passend Lezen biedt hier met de collectie Samenleesboeken een toegankelijke oplossing voor. Met de verschillende leesvormen in één boek leest iedereen mee. Dat meldt Passend Lezen.

De collectie Samenleesboeken is bedoeld voor de allerkleinsten om voor te lezen, maar ook voor kinderen die net leren lezen. Met keuze uit tientallen titels is er voor ieder wat wils. De boeken bevatten tekst in grootletter, braille en audio in één. Ook de bijbehorende afbeeldingen zijn voelbaar en voorzien van beeldbeschrijving. Kinderen maken hiermee spelenderwijs kennis met (samen) lezen en het vergroten van hun belevingswereld.

Visuele beperking 

Om kinderen en voorlezers met een visuele beperking tegemoet te komen, zijn de Samenleesboeken ontwikkeld. Het product is ontworpen en geproduceerd door de CBB; een gespecialiseerde partij in het maken van toegankelijke lectuur. “Samen op de bank een boekje lezen is niet voor iedereen vanzelfsprekend. En toch is het zo belangrijk. Daarom hebben we de Samenleesboeken ontwikkeld,” aldus de CBB. 

De uitlening van de Samenleesboeken gaat via Passend Lezen, dé bibliotheek voor mensen met een leesbeperking.

Nationale Voorleesdagen 

Van 22 januari tot en met 1 februari 2025 draait het tijdens de Nationale Voorleesdagen om voorlezen aan jonge kinderen die nog niet of net kunnen lezen. De aandacht voor dit onderwerp is niet voor niks, voorlezen heeft namelijk een positief effect op de woordenschat en op het tekstbegrip van een kind. Lezen verruimt ons denken en leert ons anderen beter te begrijpen.

Samenleesboeken maken (voor)lezen toegankelijk voor iedereen in Nederland. De boeken laten zien dat een visuele beperking het samen ontdekken van verhalen niet in de weg hoeft te staan.

Door: Nationale Onderwijsgids