
Niet alleen de Algemene Onderwijsbond (AOb) staakt de gesprekken naar aanleiding van de bezuinigingen op het onderwijs. Andere partners uit het funderend onderwijs zijn inmiddels ook uit het overlag over het herstelplan kwaliteit onderwijs gestapt. Dat meldt De Telegraaf.
De kwaliteit van het primair en voortgezet onderwijs moet met het plan van Mariëlle Paul weer op peil gebracht worden. De AOb was woensdag 23 april al klaar met het overleg en staakte de gesprekken. De overige onderwijspartijen zijn, naar het schijnt, tegelijkertijd met de AOb van tafel gegaan. Dit waren de PO Raad, De VO Raad, het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS), Ouders & Onderwijs, de Stichting voor Werkende Ouders, de Academie en Vakvereniging voor Schoolleiders, het CNV en de Federatie van Onderwijsorganisaties.
Teleurstelling over nieuwe onderwijsbezuinigingen
In een gezamenlijk statement laten ze weten dat teleurgesteld zijn in de nieuwe onderwijsbezuinigingen die in de Voorjaarsnota staan. De gehele onderwijssector moet 400 miljoen euro gaan bezuinigen, boven op de grote bezuiniging van 1,1 miljard euro. “Het funderend onderwijs wordt daarmee heel hard geraakt.”
Onderwijskansenregeling
Het wegbezuinigen van de Onderwijskansenregeling in het voortgezet onderwijs zorgt ervoor dat honderdduizenden leerlingen minder leraren tot hun beschikking hebben, minder huiswerkbegeleiding en minder ondersteuning krijgen. “Deze leerlingen krijgen veel uitdagingen op het gebied van de basisvaardigheden.”
Herstelplan
Voor het funderend onderwijs zou er een herstelplan komen, dat was te lezen in het Hoofdlijnenakkoord. De organisaties vragen zich nu af hoe je iets kan herstellen dat je tegelijkertijd afbreekt.
De organisaties trekken de conclusies dat ze goede gesprekken hebben gevoerd over een gezamenlijke aanpak. Volgens de organisaties is dat een Deltaplan voor het onderwijs.
Rekening bij OCW
Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft volgens Paul de rekening gekregen. “Dat mensen in het onderwijs boos zijn over de extra bezuinigingen snap ik heel goed. Het wordt ook lastig om te werken aan de ambities uit het Hoofdlijnenakkoord over het onderwijs en tegelijkertijd komen de bezuinigen erbij.”
Paul baalde ervan dat de AOb uit het overleg was gestapt. “We waren al heel ver gekomen met een gezamenlijk plan waarin iedereen bereid was om dat te doen wat nodig was om het onderwijs te verbeteren.” Daarvoor waren vele gesprekken met leraren, leerlingen, schoolleiders en ouders gevoerd.
Verstevigen van het onderwijs
Voor Paul staat het verstevigen van het onderwijs nog steeds bovenaan de agenda. Ze gunt alle kinderen in Nederland goed onderwijs. “Voor hun eigen toekomst en voor de toekomst van Nederland.”
Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk