Normal_dokter

DEN HAAG (Novum) - Medisch specialisten in opleiding moeten per jaar een eigen bijdrage gaan leveren van ruim dertienduizend euro. Dat is een van de oplossingen van een werkgroep die het demissionair kabinet adviseert over bezuinigingen op universitair medische centra (UMC). De toekomstige specialisten kunnen zich die bijdrage volgens de onderzoekers veroorloven, onder meer omdat hun inkomen in de toekomst fors hoger ligt dan dat van gemiddelde WO-afgestudeerden.

Tijdens een vervolgopleiding tot medisch specialist, die gemiddeld zes jaar duurt, krijgen de studenten op dit moment bovendien een salaris van het ziekenhuis en ze hoeven geen collegegeld te betalen. Volgens de onderzoekers is het redelijk dat de toekomstig specialisten tien procent van de opleidingskosten voor eigen rekening nemen, wat neerkomt op 13.400 euro. De regel zou de overheid jaarlijks zo'n zeventig miljoen euro besparen.

Het rapport van de werkgroep stelt verder onder meer voor opleidingen te verkorten. Als alle bezuinigingsvoorstellen doorgevoerd worden, kan 425 miljoen euro per jaar bespaard worden, meldt het rapport dat eind mei al aan de Kamer werd bezorgd.

De werkgroep pleit ook voor meer transparantie vanuit de UMC's. Basale informatie over de relatie tussen financiering en prestaties van de instellingen bleek momenteel te ontbreken.