ENSCHEDE - Onderzoekers van de faculteit ITC (het International Institute for Geo-Information Science and Earth Observation) van de Universiteit Twente hebben een geautomatiseerde methode ontwikkeld om aan de hand van satellietgegevens het aantal bomen in een stad te tellen zodat eenvoudig in kaart kan worden gebracht waar zich wijzigingen hebben voorgedaan, zo meldt Groene Ruimte.nl.
Dit maakt het mogelijk om een goede inschatting te kunnen maken van de kosten voor groenonderhoud en om de CO2-balans van een stad te bepalen. Het tellen van bomen wordt dankzij deze methode niet alleen een minder tijdrovende aangelegenheid, het gebeurd bovendien een stuk nauwkeuriger.
Gemeentes in Nederland beschikken over een database waarin staat waar welke bomen op openbare grond groeien. Dit heeft als doel om een goede inschatting te kunnen maken van de kosten voor het groenonderhoud, om de CO2-balans van een stad te bepalen (in verband met de nationale Kyoto protocol rapportage), om uit te sluiten of er niet ergens (illegaal) bomen zijn verwijderd en om de kwaliteit van de openbare ruimte te beheren en te behouden.
Dankzij de methode van de onderzoekers van de Universiteit Twente kan op eenvoudigere en nauwkeurigere wijze het aantal bomen in een stad worden geteld en kunnen veranderingen in aantal en kroondiameter worden bepaald. Deze methode maakt gebruik van hoge resolutie satellietafbeeldingen die commercieel verkrijgbaar zijn en van de meeste plekken ter wereld ook al beschikbaar zijn.
Prof. dr. ir. Alfred Stein, een van de betrokken onderzoekers, meent dat de methode niet alleen minder arbeidsintensief, maar bovendien nauwkeuriger is: “Ik vertrouw deze methode meer dan handmatig tellen en meten, wat nu de gangbare methode is om zogenaamde stadsbossen te monitoren. De methode kan bijna bij alle steden ter wereld toegepast worden; alleen bij steden met zeer veel wolkenkrabbers zal het tegen beperkingen aanlopen.”
© Nationale Onderwijsgids / Martijn van Noppen