Normal_academy_building

GRONINGEN - Op dinsdag 4 september zal Anna Enquist het academisch jaar van de Faculteit der Letteren aan de Rijksuniversiteit Groningen openen door het uitspreken van de Letterenlezing.

In de literatuurwetenschap is het interpreteren van het literaire werk vanuit de persoon en het leven van de schrijver lange tijd taboe geweest. Het accent lag volledig op de tekst zelf. Maar al geruime tijd wordt dat standpunt als weinig vruchtbaar beschouwd. De biografie wordt weer toegelaten in de interpretatie van het werk.

Het is interessant een vergelijking te maken met een heel ander terrein waarin de begrippen ‘verhaal’ en  ‘levensverhaal’ essentieel zijn, dat van de psychotherapie. In de Letterenlezing zal Anna Enquist, schrijver, dichter en psychoanalytica/psychotherapeute hierover spreken. Ook zal ze, als schrijver en lezer, ingaan op de (auto)biografie in de literatuur.

In haar lezing zal Enquist ingaan op vragen als: Zijn er raakvlakken tussen de benadering van het levensverhaal in psychotherapie en literatuurwetenschap? Wat zegt de autobiografie van de schrijver, al dan niet contrasterend met de biografie, over diens werk?

© Nationale Onderwijsgids / Martijn van Noppen