AMSTERDAM – Onderzoek van de Amsterdam School of Communication Research (ASCoR) van de Universiteit van Amsterdam (UvA) in opdracht van de landelijke Stichting Mediaombudsman heeft uitgewezen dat een grote meerderheid van de Nederlandse bevolking het voorstel steunt voor het instellen van een onafhankelijk keurmerk dat het publiek laat zien welke nieuwsmedia journalistieke kwaliteit leveren, zo meldt Powned.tv.
Drie op vijf Nederlanders willen dat nieuwsmedia financieel aansprakelijk worden gesteld voor de schade die kwalitatief slechte berichtgeving veroorzaakt. Ruim zestig procent van het publiek noemt het belangrijk dat nieuwsmedia goed naar klachten en wensen luisteren. En bijna tweederde vindt dat journalisten die zich niet aan de journalistieke regels houden, hun beroep niet langer mogen uitoefenen.
Universitair docent Richard van der Wurff van de UvA en Klaus Schönbach, hoogleraar Algemene Communicatiewetenschap aan de Universiteit Wenen, brachten de opvattingen van de Nederlandse bevolking van 18 jaar en ouder in kaart. Zij lieten TNS NIPO interviews uitvoeren onder een representatieve steekproef van 3.203 Nederlanders.
Verreweg de meeste Nederlanders volgen regelmatig het nieuws. Gemiddeld genomen geeft de Nederlander nieuwsmedia daarbij een ruime voldoende (7,0) als gevraagd wordt hoe goed deze media hen informeren over wat er in de samenleving gebeurt.
Professionele controle is belangrijk voor het Nederlandse publiek, vooral door de leiding van nieuwsmedia, maar ook door de beroepsgroep zelf. Ruim zestig procent van het publiek wil dat journalisten verplicht een beroepsopleiding volgen. En 65 procent vindt dat journalisten die zich niet aan de journalistieke regels houden, niet langer hun beroep mogen uitoefenen.
© Nationale Onderwijsgids / Martijn van Noppen