sybrand van haersma buma

DEN HAAG - Nu het draagvlak voor de langstudeerboete in de Tweede Kamer is verdwenen, zoeken partijen nog een manier om het gat van 180 miljoen euro te vullen, dat ontstaat in de begroting als de boete wordt afgeschaft. Volgens CDA-lijsttrekker Sybrand van Haersma Buma was het ontbreken van een financieel alternatief de belangrijkste reden voor zijn partij de langstudeerboete te handhaven in het verkiezingsprogramma. Het zou ook de reden zijn waarom de langstudeerboete overeind bleef in het Lente- of Kunduzakkoord. Daarover bericht dagblad Trouw.

De christen-democraten waren tot voor kort fervent voorstander van de maatregel, die studenten moet aanzetten hun studie sneller af te ronden. Studenten die vertraging oplopen, zouden geconfronteerd worden met een verhoging van het collegegeld, de zogeheten langstudeerboete. De maatregel was vanaf het begin omstreden.

Volgens Van Haersma Buma bleek de maatregel in de praktijk echter vervelende consequenties te hebben. Zo werd de boete ook in rekening gebracht bij studenten die door ziekte studievertraging opliepen. Ook studenten die naast hun studie topsport bedrijven, zoals een aantal Olympiërs dat actief was op de Spelen in Londen, zagen zich geconfronteerd met hogere studiekosten.

Het ontstane gat van 180 miljoen euro wil het CDA deels vullen met geld dat de christen-democraten willen halen bij de universiteiten en deels door geld te zoeken buiten het onderwijs, zoals door besparingen die gerealiseerd worden door de verhoging van de AOW-leeftijd.

© Nationale Onderwijsgids / Arend Jan Wonink