Normal_slager

WAGENINGEN – Aalt Dijkhuizen, voorzitter van de Raad van Bestuur van Wageningen Universiteit, doet in een interview met Dagblad Trouw een oproep aan de Nederlandse landbouw om te intensiveren, zo meldt de Gelderlander. De behoefte aan vlees- en zuivelproducten zal in de toekomst als gevolg van een groeiende wereldbevolking en een toenemende welvaart in opkomende economieën flink stijgen.

"Dat betekent dat de voedselproductie - voor mens en dier samen - per hectare moet verdubbelen. Als we nu gaan roepen dat die intensieve landbouw zijn langste tijd heeft gehad, dan gooi je het kind met het badwater weg.”

Tegen het jaar 2050 zal de aardkloot door negen miljard mensen worden bewoond, zo stelt Dijkshuizen. "De biologische landbouw is een stuk minder effectief en vraagt dus veel meer ruimte. Waar halen we die vandaan als er twee miljard mensen bijkomen? Lokale of regionale productieketens brengen geen optimale landbouw voort. We moeten zoveel meer produceren, dat kan alleen als we het wereldwijde systeem optimaliseren. Het alternatief is meer honger.”

Mensen zouden ervoor kunnen kiezen minder vlees te consumeren, "maar gedragsverandering is uiterst lastig, met een onvoorziene uitkomst”. In andere delen van de wereld blijft de vraag naar vleesproducten bovendien groeien. "Wij kunnen ons aanbod verminderen, wij kunnen minder vlees gaan eten, maar de Chinezen trekken zich daar niets van aan. Die eten amper vlees en gaan dat nu door hun groeiende inkomen zeker wel doen.”

© Nationale Onderwijsgids / Martijn van Noppen