Normal_academy_building

GRONINGEN – Gisteren tijdens de opening van het academisch jaar brak rector magnificus prof. Dr. Elmer Sterken van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) een lans voor het hoger onderwijs, zo meldt het Dagblad van het Noorden. Een samenleving die wil verduurzamen, vernieuwen en zich wil blijven ontwikkelen kan niet om het universitair onderwijs heen. Hij sprak van een zorgelijke ontwikkeling dat er steeds minder bereidheid is om te investeren in het wetenschappelijk onderwijs.

Het was dit jaar voor de 398e keer dat een rector magnificus het academisch jaar opende aan de Groningse universiteit. In 2014 viert de RUG het 400-jarig bestaan. Het duurt nog even, maar de voorbereidingen voor de festiviteiten ter ere van dat feest zijn al in volle gang.

De rector van de RUG sprak in zijn toespraak zijn bezorgdheid uit over de aanstaande bezuinigingen in het onderwijs. Hij vroeg zich af of de politiek wel een verstandige afweging zou maken. "Politici zijn vanwege hun korte benoemingsperiode blind voor de langetermijnargumenten. Bestuurders van de universiteit moeten dan ook blijven hameren op het belang van universiteiten voor onze verre toekomst."

© Nationale Onderwijsgids / Martijn van Noppen