UTRECHT – Alvorens aankomend studenten aan een opleiding beginnen, wil de Universiteit Utrecht hen voorafgaand een geschiktheidstest laten afleggen om te beoordelen of ze wel echt gemotiveerd zijn, zo meldt het NRC Handelsblad.
De universiteit wil de zogeheten ‘matchingprocedure’ met ingang van het komend collegejaar verplicht stellen voor alle nieuwe studenten. Niet alleen moeten belangstellenden zich voortaan slechts inschrijven voor een studie, nu wordt bovendien van hen verlangd een digitale vragenlijst in te vullen en in een daaropvolgend motivatiegesprek een docent van de opleiding te overtuigen van zijn of haar vastberadenheid om deze studie tot een goed einde te brengen.
Dan volgen nog enkele meeloopdagen op de faculteit alvorens de aankomend student een advies ontvangt of die wel of niet geschikt is voor de opleiding. De Universiteit Utrecht wil met dit initiatief de kwaliteit van het onderwijs verhogen. Heeft een student dan eindelijk groen licht gekregen om te beginnen aan een studie, dan nog is zijn toekomst ongewis. Na tien weken volgt een beoordelingsmoment waarin de studenten zelf moeten bepalen of de juiste keuze is gemaakt. Zo niet, dan hebben ze nog de mogelijkheid om over te stappen naar een andere studierichting.
© Nationale Onderwijsgids / Martijn van Noppen