UTRECHT - De Universiteit Utrecht zal de komende vijf jaar haar booronderzoek in de diepzee voortzetten. De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft daarvoor twee miljoen euro vrijgemaakt. De Nederlandse deelname aan het IODP-programma (International Ocean Discovery Program) is daarmee veilig gesteld.
Het onderzoek van het IODP-programma is erop gericht het geologische verleden van de aarde en de wisselwerking tussen de oceanen en het klimaat te onderzoeken. Boorkernen uit de diepzee worden onderzocht om meer kennis te vergaren van de werking van de aarde. Daarbij wordt bijvoorbeeld gekeken naar het klimaat en platentektoniek.
Met de subsidie krijgen Utrechtse, maar ook andere Nederlandse wetenschappers, toegang tot onder meer boorschepen, boorkernen en wetenschappelijke data van het IODP. De boorschepen zijn te duur voor individuele landen om te kunnen exploiteren en het onderzoek bestaat uit uiteenlopende disciplines, die niet door de individuele landen op hoog niveau ingevuld kunnen worden. Het IODP-programma zorgt ervoor dat dergelijk onderzoek toch mogelijk is.
© Nationale Onderwijsgids / Ype van Woersem