DEN HAAG - Tijdens de Onderwijstop in Amsterdam liet minister Jet Bussemaker (PvdA) van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap weten het bestaande talentenprogramma van de VO-raad, waarin academici opgeleid worden om les te geven in het voortgezet onderwijs, uit te willen breiden. Dat meldt het ANP.
In het programma worden momenteel nog zo'n 30 academisch geschoolde docenten opgeleid. Bussemaker wil dit aantal flink uitbreiden. In haar plan zullen 1500 afgestudeerde wo'ers kans maken op een traineeship in het voortgezet onderwijs.
Academici die interesse hebben voor het programma, moeten voor aanvang van de opleiding een toets afleggen om te kijken of zij de lerarenopleiding aankunnen. Tevens moet de opleiding met een landelijke eindtoets worden afgesloten, voor de nieuwe docenten voor de klas mogen staan.
De minister wil met de academisch geschoolde leraren een groei van de kwaliteit van de lessen op de middelbare scholen bereiken. "Goede leraren zijn ongelofelijk belangrijk, zij leiden immers onze toekomstige generaties op", aldus de bewindsvrouw, die voor de verbeteringen 88 miljoen euro uit zal trekken.
© Nationale Onderwijsgids / Ype van Woersem
Zoals de gang van zaken nù in de media wordt voorgesteld "de minister wil academisch geschoolde leraren voor de klas" is het net alsof dat nu op dit moment nìet het geval is. Ik vind het bijna beledigend! In het de bovenbouw van het VO werken namelijk die hoger opgeleide leraren. Alleen eerste graders mogen les geven in de bovenbouw van de Havo en/of het vwo. Dat zijn academische geschoolden -drs, M-Sc-, of zoals ik: M-Ed. Anders is het in het basis-onderwijs én op het HBO, waar op dit moment een grote inhaalslag wordt gemaakt.
OK. En ik neem aan dat het salaris en de functioneringscultuur voor deze academici dan ook duurzaam overeenkomstig de gewenste kwaliteit worden bijgesteld mevrouw Bussemaker? Of is dit weer zo'n schoolvoorbeeld van "korte termijn- gooi er maar wat geld tegenaan- symboolpolitieke- als ik mijn regeertermijn maar doorkom" politiek?