(Novum) - Nederlanders hebben een groot vertrouwen in de wetenschap. Meer dan bijvoorbeeld in de rechtspraak, kranten of de Tweede Kamer. Dat stellen onderzoekers van de Wetenschappelijke raad voor het regeringsbeleid (WRR) en het Rathenau Instituut op basis van dinsdag gepubliceerd onderzoek onder achthonderd Nederlanders.
In het onderzoek kregen proefpersonen onder meer acht instituten voorgelegd met de vraag hoeveel vertrouwen zij daarin hebben. Daarbij ging het om 'de wetenschap', 'de tv', 'de kranten', 'de vakbonden', 'de grote ondernemingen', 'de regering', 'de Tweede Kamer' en 'de rechtspraak'. Daaruit bleek dat de wetenschap met een rapportcijfer 7 het meeste vertrouwen geniet. De regering en de grote ondernemingen worden met elk gemiddeld een 5,5 het minst vertrouwd.
Het vertrouwen in wetenschap bleek lager bij laag opgeleiden. Maar ook bij deze groep scoort de wetenschap in vergelijking hoog.
Over het gedrag van individuele wetenschappers blijken Nederlanders sceptisch. Bijna dertig procent is het eens met de stelling dat 'het regelmatig gebeurt dat wetenschappers hun onderzoeksgegevens aanpassen om de antwoorden te krijgen die ze willen hebben'.
Aanleiding voor het onderzoek was de groeiende zorg over 'het gezag' van de wetenschap en de veronderstelde daling van het vertrouwen in de wetenschap, na onder meer enkele fraudegevallen, zoals die van sociaal psycholoog Diederik Stapel.