(Novum) - Het onderwijs moet veel meer zorg en aandacht besteden aan toptalenten. Die verdienen net zo veel uitdagingen als kinderen die minder goed kunnen leren, maar het onderwijs schiet daarin vaak nog tekort.
Volgens de plannen van minister Jet Bussemaker (PvdA) en staatssecretaris Sander Dekker (VVD) worden ouders, leerlingen en docenten nauw betrokken bij het uitwerken van de plannen. In de loop van volgend jaar wordt bepaald welke aanpak het best werkt voor 'grote talenten in het basis- en voortgezet onderwijs'.
Het is een van de maatregelen om de kwaliteit van het onderwijs verder te verhogen. Het onderwijs hoeft in 2014 niet te bezuinigen, terwijl een korting van 204 miljoen was voorzien. Door het recent gesloten onderwijsakkoord komt er netto zelfs 689 miljoen euro bij. Het totale bedrag van bijna 900 miljoen is nog niet in de OCW-begroting opgenomen omdat het onderwijsakkoord nog definitief moet worden vastgesteld, maar is er wel voor gereserveerd.
Uiterlijk in 2017 moeten alle leraren in het voortgezet onderwijs zijn opgenomen in een 'lerarenregister', vergelijkbaar met het register van accountants, advocaten en artsen. Op deze manier wordt de inzet van onbevoegd en ongekwalificeerd personeel bestreden en krijgen leerlingen les van docenten die beschikken over de juiste papieren en die hun vakkennis bijhouden.
Andere maatregelen uit de onderwijsbegroting: -Scholen moeten meer inzicht geven in hun prestaties. -Vanaf 1 augustus 2014 gaat de zorgplicht voor scholen van start waardoor zwakke leerlingen meer kansen moeten krijgen in het reguliere onderwijs. -De tweejarige 'associate degree' krijgt een vaste plek aan de hogescholen voor jongeren die wel willen doorleren maar opzien tegen een vierjarige opleiding. -Voor vwo'ers die een hbo-opleiding willen volgen komen er intensieve, driejarige opleidingen aan de hogescholen. -Leraren krijgen meer tijd en middelen voor bijscholing. -Er komen drieduizend extra banen voor jonge docenten in het basis- en voortgezet onderwijs. -In september 2014 gaat de eerste fase in van een sociaal leenstelsel in de masterfase, als het parlement daarmee akkoord gaat. -De aanmeldtermijn voor universiteiten en hogescholen wordt vervroegd naar 1 mei, zodat zij meer tijd hebben om aankomende studenten voor te lichten over hun studiekeuze. -Cultureel en Kunstzinnige Vorming blijft een verplicht examenvak op havo en vwo. -Er komt 150 miljoen euro beschikbaar voor fundamenteel wetenschappelijk onderzoek.