Onduidelijk of kabinet geld beschikbaar stelt voor gratis schoolmaaltijden

De definitieve begroting van kabinet-Schoof moet vandaag gereed zijn, maar er zijn nog enkele onduidelijkheden. Zo is en blijft de vraag of de gratis schoolmaaltijden nog gefinancierd worden door de overheid. De Tweede Kamer hoopt van wel. Dit meldt RTL Nieuws. 

Zo’n twee jaar geleden kregen kinderen uit armere gezinnen voor het eerst gratis maaltijden op school. Maar of nieuwe kabinet hier een vervolg aan gaat geven is nog niet bekend. Schoof liet gisteren weten dat de puzzel is gelegd, maar aan sommige onderwerpen nog gesleuteld wordt. De begroting wordt traditiegetrouw op Prinsjesdag gepresenteerd.

Gratis schoolmaaltijd voor laaginkomensgezinnen 

Eind december deden ongeveer 1.900 basis- en middelbare scholen mee met het programma voor gratis schoolmaaltijden. Scholen waar 30 procent of meer van de leerlingen uit een gezin komt met een laag inkomen kunnen hier gebruik van maken. Ook leerlingen in het speciaal onderwijs komen in aanmerking. De meeste scholen kiezen voor maaltijden op school. Dan krijgen ze 9 euro per leerling per week om een ontbijt of lunch te verzorgen. Ongeveer 30 procent van de scholen kiest voor een boodschappenkaart voor ouders van leerlingen die dat het meest nodig hebben. Zij krijgen 11 euro per kind per week om zelf boodschappen mee te doen.

Door: Nationale Onderwijsgids / Johanne Levinsky