Normal_justitia

(Novum) - Advocaten die slachtoffers van ernstige zeden- of geweldsmisdrijven bijstaan moeten voortaan een basisopleiding slachtofferadvocatuur volgen. Zonder die opleiding krijgen ze geen rechtsbijstandsvergoeding meer. Dat maakt staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) woensdag bekend op een symposium over slachtofferadvocatuur, meldt zijn ministerie.

De maatregel gaat in juli in. De eis geldt niet voor leden van beroepsverenigingen die zich in het bijstaan van slachtoffers specialiseren, omdat deze verenigingen al toegangseisen hanteren. "De kwaliteit is bij hen al gewaarborgd', zegt een woordvoerder van het ministerie. Advocaten die geen lid zijn en straks toch nog willen worden betaald voor het bijstaan van slachtoffers, kunnen de opleiding die twintig dagen duurt nog volgen voor de maatregel ingaat.

Slachtoffers van ernstige misdrijven hoeven niet zelf te betalen voor hun advocaat. De advocaat declareert zijn kosten bij de overheid. Maar die keert straks alleen nog uit aan advocaten die aan de eisen voldoen. Ze kunnen er in theorie nog wel voor kiezen om slachtoffers gratis bij te staan. "Maar wij zien dat niet snel gebeuren", zegt de woordvoerder.

"We zien nu dat een kleine groep advocaten is gespecialiseerd in het bijstaan van slachtoffers. Daarnaast zijn er zo'n vijfhonderd advocaten die jaarlijks slechts één slachtoffer bijstaan", zegt de woordvoerder. "Maar als je in het ziekenhuis wordt geopereerd heb je ook liever een chirurg die meer ervaring met een bepaalde operatie heeft. Dat proberen we nu binnen de advocatuur te bereiken."

Slachtoffers van ernstige misdrijven hebben de laatste jaren een sterkere positie binnen het strafproces hebben gekregen. Zo hebben ze spreekrecht gekregen en het recht om informatie te krijgen over het detentieverloop van de dader. Daarom is het volgens het ministerie belangrijk dat ze worden bijgestaan door een advocaat die hun rechten optimaal benut.

Hiernaast komt er een cursus voor advocaten die zich verder willen ontwikkelen in het bijstaan van slachtoffers. Die 1-jarige cursus is opgezet door het Willem Pompe Instituut van de Universiteit Utrecht, de Erasmus Universiteit en de beroepsverenigingen LANZS en ASP.