Wetenschappers zullen in hun werk niet langer beoordeeld worden op productiviteit. Met het schrappen van productiviteit als criterium is gehoor gegeven aan de actuele kritiek dat de druk om te publiceren voor wetenschappers is doorgeschoten. Dat meldt Trouw.
Eens in de zes jaar worden de beoordelingscriteria voor wetenschappelijke publicaties, het Standard Evaluation Protocol (SEP), opnieuw bekeken. In de nieuwste versie van het SEP is productiviteit geschrapt omdat wetenschappers juist met dit punt veel moeite hebben. Het criterium legt de nadruk op zoveel mogelijk publiceren, wat wetenschapsfraude in de hand zou kunnen werken.
Vorig jaar kwam er bij het Landelijk Orgaan Wetenschappelijke Integriteit een recordaantal meldingen van mogelijk fraude in wetenschappelijke publicaties binnen. De organisatie kreeg 19 gevallen voorgelegd waarin werd getwijfeld aan de integriteit van het werk.
De vele recente gevallen van fraude waren mede een reden dat is besloten om het punt van de productiviteit uit het protocol te schrappen. “Deze aanpassing met gejuich ontvangen,” zegt een woordvoerder van universiteitenorganisatie VSNU. Ook minister Bussemaker van Onderwijs is positief over de wijziging van het protocol: “Hiermee wordt meer recht gedaan aan de drijfveer en essentie van wetenschap: nieuwsgierigheid naar waarom en hoe de dingen zijn zoals ze zijn. Productiviteit en snelheid mogen hier geen leidende factor zijn,” aldus de minister.