De TU Delft test in samenwerking met de Genietroepen van de Landmacht alternatieve waterkeringen. Vorig jaar is hiervoor het proefterrein Flood Proof Holland opgericht. De vraag naar testen bleek zo groot dat de universiteit de polder uit heeft gebreid; de officiële heropening is vanmiddag. Dit meldt de NOS.
NOG
Testpolder Flood Proof Holland van TU Delft uitgebreid
-Wereldwijd neemt de schade door overstromingen toe, aldus Delftse hoogleraar Waterveiligheid Matthijs Kok. Dit blijkt onder meer uit de toegenomen vraag naar oplossingen voor extreme regenval, zoals we die het afgelopen jaar zagen in landen als Engeland, Bosnië en Servië. Hoewel het niet zeker is of er meer overstromingen zijn, is de schade wel groter omdat mensen steeds dichter bij elkaar in kwetsbare gebieden wonen. Het aantal slachtoffers daalde daarentegen wel, aldus Kok.
De van oudsher gebruikte zandzak kent nadelen. Het is fysiek zwaar werk om de zakken te stapelen, de zakken zijn maar eenmalig te gebruiken en het zand kan vervuild raken. Nieuwe innovaties kunnen daarom in de testpolder uitgeprobeerd worden. Er werd onder meer al getest hoe er met baggermateriaal nieuwe waterkeringen kunnen worden gemaakt. Ook werd er gekeken over er meer inzicht in de vochtigheid van de bodem kan komen door glasvezelkabels in de grond te stoppen. Naast overheden bleken ook veel particuliere bedrijven geïnteresseerd te zijn in de mogelijkheden van het oefenterrein bij de A13. De universiteit heeft daarom het gebied uitgebreid.
De Militaire Genie is betrokken bij het maken van het vernieuwde oefenterrein. Zij bezitten in toenemende mate kennis van waterproblemen en hebben beschikking over grote apparatuur. Deze apparatuur is gebruikt bij het graven van de testpolder. De Militaire Genie werkt daarnaast steeds vaker samen met de waterschappen en is daarom geïnteresseerd in nieuwe technieken en methodes op het gebied van waterveiligheid.
© Nationale Onderwijsgids