Fragmenten van de Koran die de Universiteit Leiden in haar bezit heeft, blijken veel ouder dan eerst gedacht werd. Uit onderzoek blijkt dat de fragmenten dateren uit de tijd dat de islamitische heilige teksten voor het eerst werden opgeschreven, ongeveer 30 tot 70 jaar na de dood van profeet Mohammed. Dat meldt het AD.
Van de Koranteksten van de universiteit werd lange tijd gedacht dat ze stammen uit de periode 770-830 na Christus. Nu blijkt dat de teksten een eeuw ouder zijn dan dat. Onderzoek met koolstofanalyse dat in het Zwitserse Zurich werd uitgevoerd toont aan dat de fragmenten gedateerd moeten worden tussen 650 en 715 na Christus.
De Universiteit Leiden heeft verschillende fragmenten van de Koran op perkament en papyrus. De stukjes tekst zijn onderzocht naar aanleiding van Duits-Frans onderzoek naar het islamitische boek dat al in 2007 van start ging.
De Universiteitsbibliotheek waar de fragmenten bewaard liggen, heeft besloten te investeren in verbetering van de fysieke conditie van de oude teksten. Een van de perkamenten fragmenten zal later te zien zijn op de tentoonstelling 'Heilige boeken – Heilige Plaatsen. Jodendom, Christendom, Islam' in de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience in Antwerpen.
© Nationale Onderwijsgids