Normal_studenten_collegezaal_mooi

De Eerste Kamer heeft gisteravond na een lang debat ingestemd met het wetsvoorstel van minister Bussemaker van Onderwijs voor een sociaal leenstelsel voor studenten. Daarmee komt definitief een einde aan de basisbeurs. Studentenorganisaties reageren teleurgesteld. Zij hadden hun hoop gevestigd op onder meer de PvdA en D66 die zich tijdens het debat zeer kritisch uitlieten over het wetsvoorstel. Uiteindelijk stemde de senaat toch voor en is het voorstel van Bussemaker aangenomen. Dit meldt Trouw.

Studentenorganisaties het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) en de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) zijn verontwaardigd. Voorzitter Tom Hoven van de LSVb spreekt van een “zwarte dag” voor het hoger onderwijs. Het ISO is vooral boos dat huidige studenten al met de veranderende studiefinanciering te maken krijgen: “Studenten die nu een bachelor aan de universiteit volgen ontvangen geen vierde jaar basisbeurs meer terwijl ze hier aan het begin van hun studie wel recht op hadden”.

Tijdens het debat over het leenstelsel hadden PvdA en D66 veel kritiek op het wetsvoorstel. Zo stelde Esther Mirjam Sent van de de PvdA vragen over het “profijtdenken” dat naar haar mening schuilgaat achter het nieuwe stelsel voor studiefinanciering. Ook maakt de partij zich zorgen over de toegankelijkheid van het hoger onderwijs met het nieuwe stelsel. De senatoren zijn bang dat veel jongeren besluiten niet te gaan studeren om niet geconfronteerd te worden met een studieschuld. Minister Bussemaker wijst deze zorgen af met het argument dat jongeren na hun studie hun schuld kunnen aflossen tegen gunstige tarieven en alleen als ze genoeg verdienen.

Volgens de minister zijn toekomstige studenten zich bewust van hun eigen verantwoordelijkheid. Zij begrijpen dat ze zelf in hun opleiding en carrière zullen moeten investeren, aldus de minister. Eerder zei ze aan de Tweede Kamer wel toe dat de gevolgen van het leenstelsel in de gaten gehouden zullen worden. Zo verwacht het Centraal Planbureau dat met het leenstelsel de komende twee jaar elk jaar jaar 2700 minder studenten aan een studie zullen beginnen. Bussemaker beloofde er alles aan te doen om dit te voorkomen.

© Nationale Onderwijsgids