Normal_wetenschap_universiteit_formule_informatie_schoolbord_zwart_wit

Vanaf 2010 zijn er meer dan 650 extra startups ontstaan vanuit universiteiten. Daarnaast verstrekte de overheid ruim 100 leningen van gemiddeld 35.000 euro aan kansrijke startende bedrijven vanuit de wetenschap. Dat zijn enkele positieve resultaten van het Valorisatieprogramma van het kabinet. Uit een tussentijdse evaluatie blijkt dat dit programma om kennis om te zetten in bedrijvigheid op koers ligt. Vandaag sturen Minister Kamp (Economische Zaken), en staatssecretaris Dekker (Wetenschap) de evaluatie aan de Kamer.

“Nederland heeft wetenschappelijke kennis van wereldklasse in huis. Het omzetten van die kennis in ondernemerschap is een van de stuwende krachten voor de aantrekkende economie,” aldus Kamp. Met het Valorisatieprogramma zetten overheden, bedrijfsleven en kennisinstellingen tussen 2010 en 2018 in totaal 132,4 miljoen euro in om publiek gefinancierde kennis beter te benutten. “Wanneer innovatieve, wetenschappelijke kennis omgezet wordt in praktische toepassingen, profiteren we hier met z’n allen van. Zo kan wetenschap voor meer welvaart, meer groei en meer banen zorgen,” aldus Dekker.

Studenten worden gestimuleerd om startups te beginnen. Een voorbeeld hiervan is het jonge bedrijf B-Mex. Op basis van computermodellen van Wageningen UR geeft deze startup adviezen aan tuinders voor het efficiënt telen van groenten en snijbloemen. Een ander voorbeeld is Nuvoton uit Gelderland. Het bedrijf kreeg een lening, waardoor de ondernemers een model konden ontwikkelen om basisscholen te voorzien van zonnepanelen en LED-verlichting.

Op basis van de positieve resultaten van de evaluatie, besluit het kabinet het Valorisatieprogramma de komende jaren op hoofdlijnen ongewijzigd voort te zetten om ons verdienvermogen te versterken. In overleg met de betrokken partners, is het programma op onderdelen versterkt en gekoppeld aan beschikbare ondersteunende maatregelen. Zo kunnen ondernemers die starten vanuit de wetenschap nu eerder aanspraak maken op financiering in een vroege fase van de ontwikkeling. Met die steun kunnen startende bedrijven wetenschappelijke kennis eerder en beter verwerken in bijvoorbeeld een prototype.

© Nationale Onderwijsgids