Anderhalf jaar na de start van de eerste Massive Open Online Course (MOOC) van de TU Delft, hebben al 400.000 mensen wereldwijd deelgenomen of zich aangemeld voor een cursus die binnenkort start. Inmiddels biedt de TU Delft 13 MOOCs aan.
MOOC’s zijn online cursussen; iedereen met toegang tot internet kan zich aanmelden. De TU Delft geeft vooraf aan welke voorkennis nodig is om het vak goed te kunnen volgen, maar ook zonder die voorkennis mag men zich aanmelden. Niet alle mensen die zich aanmelden volgen de cursus of ronden hem af. Gemiddeld gaat de helft serieus aan de slag en haalt zo’n vier procent van de deelnemers aan het eind een certificaat. Bij de TU Delft hebben tot nu toe zo’n 12.000 mensen een cursus succesvol afgerond.
De meeste MOOC’s zijn gratis. Bij de TU Delft is dat tot nu toe alleen voor Economics of Cybersecurity niet het geval. Die cursus richt zich op mensen die werkzaam zijn op het gebied van cybersecurity en zich naast hun baan willen bijscholen. Zij betalen $250,- voor de cursus.
Om aan de wereldwijde vraag naar hoger onderwijs te voldoen, zouden elke week enkele universiteiten zoals de TU Delft bijgebouwd moeten worden. Daarnaast groeit ook de vraag om continue bijscholing van professionals die al werken. Onderwijs online aanbieden is een manier om aan die vraag naar hoger onderwijs en bijscholing tegemoet te komen.
Door de MOOC’s leert de universiteit veel over hoe (online) onderwijs werkt. Daardoor verbetert ook het onderwijs op de campus. Docenten krijgen van de deelnemers aan de online cursussen vaak een schat aan voorbeelden en visies uit de hele wereld. Ook leveren de MOOC’s feedback op van studenten en onderzoekers uit de hele wereld die zien waar de TU Delft mee bezig is. Een overzicht van de MOOC’s van TU Delft is op de website te bekijken.
© Nationale Onderwijsgids