Normal_ijsbeer

Woensdag begint de grootste Nederlandse poolexpeditie ooit. Vijftig Nederlandse wetenschappers vertrekken naar de Noordpool om onderzoek te doen naar planten, dieren, bodemvervuiling en het landschap. De expeditie wordt georganiseerd door het Arctische Centrum van de Rijksuniversiteit Groningen in samenwerking met het Willem Barentsz Poolinstituut. Dit meldt de Telegraaf. 

De onderzoekers gaan met de boot naar het eiland Edgeya, aan de oostkant van de eilandengroep Spitsbergen. Dat is ongeveer anderhalve dag varen vanaf Nederland. De trip is van 19 augustus tot en met 28 augustus. De temperatuur is dan gemiddeld een paar graden boven nul en het is vrijwel de hele dag licht.

Op 28 augustus zal minister Koenders van Buitenlandse Zaken in het Noorse Longyearbyen de Nederlandse Noordpoolexpeditie SEES welkom heten. Koenders: "Dankzij deze expeditie krijgen we meer inzicht in de gevolgen van menselijke activiteiten en klimaatverandering voor het poolgebied. Dat helpt ons om op een verantwoorde manier om te kunnen gaan met dit kwetsbare gebied."

Na het bezoek aan Noorwegen reist de minister door naar Alaska, waar hij bij de internationale GLACIER-conferentie aanwezig is. Hier wordt gesproken over de gevolgen van klimaatverandering voor het Arctisch gebied en de gevolgen van de veranderingen in het Arctisch gebied voor de rest van de wereld. De reis van Koenders gaat vooraf aan de publicatie dit najaar van de nieuwe Nederlandse polaire strategie voor de jaren 2016-2020.
 
© Nationale Onderwijsgids