Op de hedendaagse arbeidsmarkt sluiten vraag en aanbod steeds slechter op elkaar aan. Door gebruik te maken van digitale Carrière Portfolio’s kan deze mismatch verholpen worden. Dat stelt Ronald Lievens, die op 11 september aan Tilburg University promoveert op onderzoek naar het nut van Carrière Portfolio’s. Zijn proefschrift is wereldwijd het eerste over dit onderwerp, aldus de universiteit.
Een Carrière Portfolio is een rijk digitaal dossier bestaande uit, onder meer, iemands kennis en competenties. Door werkenden en werkzoekenden een Carrière Portfolio te laten opbouwen, worden hun kwaliteiten concreet en inzichtelijk (bijvoorbeeld door een competentietest). Deze informatie, die doorgaans ontbreekt op formele kwalificaties, kan vervolgens worden ingezet voor personeelsbeleid of om vacatures te vervullen.
Lievens' onderzoek wijst uit dat Carrière Portfolio’s als HR-instrument een waardevolle bijdrage leveren aan personeelsbeleid in organisaties. Ze maken competenties van werknemers inzichtelijk, welke informatie vervolgens ingezet kan worden voor verschillende strategische doeleinden, bijvoorbeeld bij het trainen van personeel.
Het inzetten van de Carrière Portfolio’s in arbeidsorganisaties blijkt echter wel complex. Zo waren personeelsleden bang dat ze afgerekend zouden worden op hun zwakheden en blijkt veel maatwerk nodig om de Carrière Portfolio’s aan te laten sluiten bij de specifieke kenmerken van organisaties. Om dit te verhelpen heeft Lievens een bruikbare checklist ontwikkeld voor de implementatie.
© Nationale Onderwijsgids
...... dit maakt me heel nieuwsgierig, ik ben benieuwd naar de bevindingen en checklist. Het lijkt er op dat het digitaal portfolio schoorvoetend zijn intrede doet, maar nog veel te bewijzen heeft. Onderbouwing van de kracht en mogelijkheden door goed onderzoek, kan betekenen dat de bruikbaarheid, het gebruik en waardering gaat groeien. Deze ontwikkeling zou ik prachtig vinden!!