(ANP) - De Nederlandse studententeams uit Delft, Eindhoven en Twente maken zich op voor de start van de World Solar Challenge, een prestigieuze wedstrijd met zonneauto's door de Australische woestijn. De race gaat over een afstand van ruim 3000 kilometer, van Darwin in het noorden naar Adelaide in het zuiden.
Het Nuon Solar Team van TU Delft, de titelverdediger, doet voor de achtste keer mee en heeft er vertrouwen in de wereldbeker dit jaar opnieuw mee naar huis te nemen. Studenten uit Delft sleepten de wereldtitel al vijf keer in de wacht. Volgens de Delftse studenten is hun nieuwe zonneracewagen 'Nuna8' nog sneller en lichter dan de vorige.
Zij krijgen dit jaar echter wel stevige concurrentie van studenten uit Twente, die een voorsprong denken te hebben met een "baanbrekende innovatie’’. Met een zelfbedacht systeem kan het team extra energie binnenhalen op momenten dat er schaduw valt op de het zonnepaneel van de zonneracewagen 'Red One'. Dat levert naar eigen zeggen een tijdwinst op van zo’n 30 raceminuten.
Twente rijdt dit jaar voor het eerst met een asymmetrische zonneauto, waarbij de coureur aan de rechterkant van het voertuig zit. Dat maakt de auto aerodynamischer en sneller. Solar Team Twente pakte vorig jaar de derde plek in de World Solar Challenge.
Eindhoven verdedigt volgende week de wereldtitel in de cruiser-klasse, de categorie voor gezinsauto's op zonne-energie. In 2013 lieten de studenten uit Eindhoven met hun Stella Lux concurrenten uit Duitsland en Australië achter zich in het totaalklassement, dat wordt bepaald door tijdsduur, bijladen van het elektrische net, het aantal inzittenden en een jurybeoordeling. Eindhoven deed in 2013 voor het eerst mee.
Een allesbepalende factor tijdens de race is het weer. Hoe meer zon er is, hoe meer energie de auto binnenhaalt via de zonnecellen en hoe sneller hij kan rijden zonder dat de energie te snel op raakt.
Dit jaar doen er 46 teams van over heel de wereld mee aan de zware wedstrijd. De tweejaarlijkse race, met drie verschillende klassen, gaat zondag van start en duurt een week.