Normal_erasmus_universiteit_rotterdam_eur__1

In drie feestelijke bijeenkomsten zijn op 15 oktober de eerste masterstudenten van de opleiding Pedagogische Wetenschappen aan de Erasmus Universiteit Rotterdam afgestudeerd. De masteropleiding bestaat uit drie specialisaties: Gezinspedagogiek, Onderwijswetenschappen en Orthopedagogiek, waarin zowel academisch als professioneel kunnen denken en handelen voorop staat. De opleiding richt zich vooral op pedagogische vraagstukken in een grootstedelijke omgeving.

Alle 30 afgestudeerden, van wie vier Cum Laude, schrijven geschiedenis. Zij zijn de eersten met een Master of Science (MSc) diploma Pedagogische Wetenschappen van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Al vanaf het begin van de opleiding in 2011 waren de studenten erg enthousiast. Zo is de bacheloropleiding  voor de vierde opeenvolgende keer als beste beoordeeld in de Elsevierranking. Inmiddels is de bacheloropleiding al uitgegroeid tot de twee na grootste van Nederland.

De nieuwe masteropleiding is nog niet opgenomen in de rankings, maar de studenten zijn zeer te spreken over zowel hun specialisatie als de verbinding met de praktijk. In nauwe samenwerking met studenten en docenten wordt in de specialisaties Gezinspedagogiek, Onderwijswetenschappen en Orthopedagogiek, door middel van kleinschalig onderwijs, maatwerk geleverd waarin zowel de theorie als de praktijk centraal staan. De masteropleiding staat ook open voor internationale studenten. Een groeiende groep buitenlandse studenten weet de weg naar de EUR te vinden. 

De Rotterdamse opleiding Pedagogische Wetenschappen is in september 2011 van start gegaan waarbij studenten zich vooral richten op pedagogische vraagstukken in een grootstedelijke omgeving. Bijvoorbeeld, in een grote stad als Rotterdam zijn er grote verschillen in de sociaaleconomische of etnische achtergrond van de bevolking. Dat is van invloed op de manier van opvoeden en het onderwijs op scholen.  De studenten aan de EUR worden opgeleid tot een nieuwe generatie pedagogen die innovatief en oplossingsgericht werken aan complexe, hedendaagse vraagstukken in opvoeding en onderwijs ter ondersteuning van zowel de kinderen, opvoeders als leerkrachten.

© Nationale Onderwijsgids