Volgens de ASVA Studentenunie is de invoering van het leenstelsel er de oorzaak van dat de instroom in aan de Universiteit van Amsterdam (UvA) en Hogeschool van Amsterdam (HvA) flink is afgenomen. Gisteren maakte de UvA bekend dat zich dit jaar 10 procent minder eerstejaars hebben ingeschreven. Aan de HvA is de afname zelfs 16 procent. Dit is tegen een landelijke trend in waarbij het aantal nieuwe bachelorstudenten juist een lichte stijging laat zien. Dit meldt het Parool.
Volgens de bond voor Amsterdamse studenten wordt Amsterdam harder getroffen door de nieuwe regeling voor studiefinanciering dan andere steden omdat studenten nu sneller kiezen voor een stad waar het leven goedkoper is. Het in de hoofdstad nog steeds erg moeilijk om een betaalbare studentenkamer te vinden. “Wanneer studeren zelf ook duurder wordt, worden Amsterdamse studenten het hardst geraakt door het leenstelsel”, zegt ASVA-voorzitter Xandra Hoek.
Ook Dymph van den Boom, voorzitter van het College van Bestuur van beide onderwijsinstellingen, is die mening toegedaan. Maar de bezettingen van het Bungehuis en het Maagdenhuis eerder dit jaar zouden volgens haar eveneens van invloed kunnen zijn geweest op de keuze van studenten.
Daarnaast is er de landelijke trend dat technische vakken populairder worden. Dit gaat ten koste van de alfa- en sociale wetenschappen, waarin de UvA juist sterk vertegenwoordigd is. De Studentenunie vreest dan ook voor de kwaliteit van de opleidingen in Amsterdam. “Het is goed mogelijk dat de UvA daardoor op den duur moet gaan bezuinigen. Geesteswetenschappen en andere studies die het al niet makkelijk hebben kunnen daardoor verder dalen in financiën”, aldus Hoek.
Hoek roept het College van Bestuur op het eigen beleid kritisch onder de loep te nemen. Het wordt tijd dat het bestuur meer naar studenten en docenten gaat luisteren, vindt ze. Ook minister Bussemaker heeft wat goed te maken: “Ze heeft aangegeven de toegankelijkheid van onderwijs niet te willen beïnvloeden. Daarin moet ze haar verantwoordelijkheid nemen”.
© Nationale Onderwijsgids