De ministerraad heeft op voorstel van minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu ingestemd met de twaalfde tranche van het Besluit uitvoering Crisis- en herstelwet. Hierbij mogen gemeenten voor duurzame innovatieve projecten afwijken van wet- en regelgeving.
The Green Village op het terrein van de TU Delft is een proeftuin voor duurzame innovatie. Samen met een groot aantal partners, waaronder Shell, Bovag, Stedin, TenneT, Waternet en Q-Park worden op dit terrein nieuwe technologieën op het gebied van duurzame energievoorziening, water en afvalsystemen getest en toegepast. In de bestaande wet- en regelgeving was geen rekening gehouden met deze innovaties, daarom geldt het Bouwbesluit 2012 gedeeltelijk niet voor The Green Village. Om ervoor te zorgen dat alles veilig wordt gebouwd, blijven de regels voor brandveiligheid en constructieveiligheid van toepassing.
Schultz: “Door wetgeving te versimpelen geven we het bedrijfsleven de kans om duurzame projecten zoals The Green Village in Delft mogelijk te maken. Ook ben ik blij dat weer zeventien nieuwe gemeenten experimenteren met één ruimtelijk plan en daarmee werken in de geest van de Omgevingswet.”
Zeventien gemeenten worden toegevoegd aan het experiment met het bestemmingsplan met verbrede reikwijdte. Deze gemeenten lopen vooruit op het omgevingsplan, één van de zes kerninstrumenten van de Omgevingswet. De gemeente Maastricht gaat het ENCI-terrein transformeren van een bedrijventerrein naar een campus met kennisgestuurde industrie.
© Nationale Onderwijsgids