KWF is van mening dat nieuwe vindingen sneller bij de patiënt kunnen (en moeten) komen en start vanaf vandaag het nieuwe Programma Onderzoek & Implementatie waarbij we anders financieren, beoordelen en werken. Het nieuwe programma sluit beter aan bij de ontwikkelingen en behoeften in het onderzoeksveld en zorgt er voor dat de resultaten optimaal bijdragen aan de missiedoelen van KWF: minder kanker, meer genezing en een betere kwaliteit van leven voor kankerpatiënten. Daarnaast gaat KWF er voor zorgen en erop toezien dat de kennis en de middelen die ter beschikking zijn/komen ook daadwerkelijk gebruikt en toegepast worden en dat eventuele opbrengsten voortkomend uit KWF gefinancierd onderzoek opnieuw worden geïnvesteerd in hoogstaand oncologisch onderzoek. Dit meldt KWF Kankerbestrijding.
Het is van essentieel belang dat de nieuwe financieringsstructuur, beoordelingsmethodiek en begeleiding vanuit KWF aansluit bij de huidige tijd, flexibel is en bijgesteld kan worden naar gelang zich in de toekomst nieuwe ontwikkelingen voordoen.
“Al 65 jaar financieren we kwalitatief goed onderzoek”, aldus directeur Michel Rudolphie. “Het punt is dat we ervan uitgingen dat het resultaat zijn weg naar de patiënt wel vond. Inmiddels weten we dat dit niet altijd even efficiënt gebeurt. Daarop gaan we nu actief sturen door het volledige onderzoekstraject - van fundamenteel onderzoek tot en met klinische toepassing - maximaal te ondersteunen en per onderzoeksfase goed te kijken naar specifieke behoeften van onderzoekers.”
Uitgezonderd fundamentele onderzoekers vraagt KWF haar onderzoekers bij de indiening om een ontwikkelplan te schetsen voor de doorontwikkeling van hun onderzoek in de praktijk. Met dit ontwikkelplan bereiken we dat er een betere afstemming ontstaat tussen het onderzoek dat in de academische instellingen plaatsvindt en de uiteindelijke eindproducten voor patiënten. Door onderzoekers te vragen dit plan uit te werken worden zij zich beter bewust van de hordes die na het betreffende onderzoeksproject genomen moeten worden en kunnen daar al in deze fase optimaal op anticiperen. Daarnaast blijft KWF fundamenteel onderzoek financieren als bron van nieuwe vindingen.
Om die stroomlijning richting de praktijk te stimuleren, is de financieringsstructuur flexibel. Zo gaat KWF met richtbedragen werken: er wordt geen maximum meer gehanteerd voor het aan te vragen budget op een projectvoorstel. Meer informatie over het het Programma Onderzoek & Implementatie is te vinden op www.kwf.nl/poi.
© Nationale Onderwijsgids