Een nieuwe online tool gaat de vacatures die komende jaren ontstaan in de raden van bestuur en raden van commissarissen van Nederlandse bedrijven transparanter maken. De tool geeft vrouwen die een topfunctie ambiëren een nieuw instrument in handen om tijdig en gericht op vrijkomende bestuursfuncties in te kunnen spelen.
“Het proces rond vacatures in de besturen van bedrijven is nog te vaak een black box waar het ‘old boys network’ onderling de baantjes verdeelt. Dit doet geen recht aan het vrouwelijk talent dat staat te trappelen om in een bestuursfunctie aan de slag te gaan”, aldus minister Jet Bussemaker (emancipatie). De bewindsvrouw wil al langer samen met VNO-NCW voorzitter Hans de Boer deze benoemingscultuur doorbreken en gaat nu zichtbaar maken op welke plekken in de top van het bedrijfsleven komende jaren beweging valt te verwachten. Nederland is het eerste land in Europa dat vrijkomende bestuursfuncties op deze manier transparant maakt.
Bussemaker heeft op www.navigerennaardetop.nl de vrijkomende plekken in de besturen van de 200 grootste bedrijven in Nederland in kaart laten brengen, op basis van publieke informatie, zoals jaarverslagen. Zo maakt de tool zichtbaar dat in 2016 zo’n 156 bestuursfuncties vrijkomen, waarvan het grootste deel (129 functies) nu bezet is door een mannelijke bestuurder. Een jaar later komen naar verwachting in de boardrooms van Nederlandse bedrijven ruim 150 vacatures beschikbaar.
Wanneer het aantal vrouwen in de top van organisaties wordt verhoogd, kan dat volgens Bussemaker vrouwelijk talent aantrekken en leiden tot een sterkere vertegenwoordiging van vrouwen op alle managementniveaus. De bewindsvrouw wil daarom dat bedrijven meer aandacht gaan besteden aan goede begeleiding, mentoraten, opleidingsmogelijkheden en rolmodellen, zodat er meer geschikte vrouwen de mogelijkheid krijgen om door te stromen naar managementfuncties en leidinggevende posities. Kandidaten voor raden van bestuur worden immers vaak vanuit deze kweekvijvers gerekruteerd.
In november werd bekend dat het aantal vrouwen dat een academische topfunctie bekleedt, nog ver achter loopt op het aantal mannen met een beroep als universitair hoofddocent of hoogleraar. Dit bleek uit de monitor die het Landelijke Netwerk.
© Nationale Onderwijsgids
De minister kan zich beter druk maken over de gegevens dat 25 % van de docenten onbevoegd voor de klas staan, in Rotterdam 35 %. Ik snap niet dat ouders en leerlingen dit accepteren. Als je als docent in Rotterdam start geven ze zelfs een startpremie van 5000 Euro. Er is veel onder de pet in het onderwijs, doofpotcultuur.