Op dinsdag 29 maart leren ruim driehonderd leerlingen alles over schaken tijdens de Schaakacademie van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). Zanger en schaker Nick Schilder vertelt hoe je moet schaken en waarom dat zo leuk is. Aansluitend geven professor kunstmatige intelligentie Niels Taatgen en neurowetenschapper Bart Eggen college over wat er tijdens een schaakpotje in de hersenen gebeurt. Dat meldt RUG.
Nick Schilder neemt tijdens zijn colleges op dinsdag 29 maart voor basisschoolkinderen en middelbare scholieren, de leerlingen mee in de wereld van het schaken. Hij vertelt waarom hij zelf schaakt en wat hij in het dagelijks leven aan zijn schaakervaring heeft.
Maar wat gebeurt er eigenlijk in je hersenen wanneer je aan het schaken bent? Is schaken goed voor het brein, zoals sommige wetenschappers zeggen? Gaat schaken misschien veroudering zelfs tegen? Op deze en meer vragen geven professor kunstmatige intelligentie Niels Taatgen en neurowetenschapper Bart Eggen antwoord. Beiden verzorgen een mini-college tijdens de Schaakacademie.
De dag eindigt met een snelschaaktoernooi. Vooraf zijn de vijf jonge topschakers van deelnemende scholen uit Noord-Nederland geselecteerd. De genomineerden nemen het in vijf rondes van zeven minuten op tegen Schilder.
Sinds vorig jaar is Schilder ambassadeur van de schaaksport in Nederland. Doel van zijn ambassadeurschap is de schaaksport verder te populariseren. De nadruk legt hij daarbij op de jeugd. Zelf was Schilder als kind al een talentvol schaker en sinds enige tijd heeft hij het schaken weer serieus opgepakt. Hij schaakt dagelijks online en krijgt ook eens in de twee weken training.
© Nationale Onderwijsgids
dit is stom hoor