De Vrije Universiteit (VU) moet een schadevergoeding betalen aan promovenda Karima Kourtit die na beschuldigingen van plagiaat haar baan kwijtraakte bij de universiteit. Het gerechtshof oordeelde de klachten die door een anoniem persoon waren ingediend als onrechtmatig. Op bevel van het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden stelt het Openbaar Ministerie een strafrechtelijk onderzoek in naar deze persoon wegens laster. Dit meldt Telegraaf.
Het Landelijk Orgaan Wetenschappelijke Integriteit (LOWI) deed onderzoek en oordeelde vorig jaar dat zowel Kourtit als haar begeleider Peter Nijkamp de wetenschappelijke integriteit niet hebben geschonden. De VU heeft bovendien niet goed gehandeld in de zaak. Zo is er onvoldoende onderzoek geweest naar de motieven van de anonieme klager en was de wijze waarop de zaak naar buiten is gebracht onzorgvuldig, aldus de LOWI.
De VU moet van de rechtbank nu een schadevergoeding betalen aan Kourtit, waarvan alvast een bedrag van 7500,- euro is vastgesteld, bij wijze van smartengeld. Ook doet de recherche inmiddels onderzoek op de universiteit naar de anonieme melder, aldus Matthijs Kaaks, de advocaat van Kourtit.
In 2013 stelde de VU de promotie van Kourtit uit omdat er verdenkingen bestonden van zelfplagiaat door Kourtit en haar begeleider Peter Nijkamp, hoogleraar Ruimtelijke Economie. Een commissie van de universiteit oordeelde dat Kourtit niet met opzet plagiaat pleegde. Zij mocht haar proefschrift aanpassen. Ondanks nieuwe anonieme klachten over plagiaat mocht Kourtit in 2014 alsnog promoveren.
© Nationale Onderwijsgids