In 2020 moeten alle wetenschappelijke artikelen in Europa vrij toegankelijk zijn en hierbij wordt ook ingezet op optimaal hergebruik van onderzoeksdata. Ook wordt er gewerkt aan een visum voor buitenlandse start-ups dat geldig is in alle lidstaten. En bij alle nieuwe Europese regelgeving moet voortaan rekening gehouden worden met de impact van deze nieuwe regels op innovatie, volgens het nieuwe Innovation Principle.
Dit zijn de belangrijkste uitkomsten van de Raad voor Concurrentievermogen. Onder Nederlands voorzitterschap van staatssecretaris Dekker van Onderwijs hebben de Europese ministers voor Onderzoek en Innovatie unaniem besloten om deze belangrijke stappen te zetten. “Onderzoek en innovatie zorgt voor economische groei, meer banen en antwoorden op maatschappelijke uitdagingen. Dus voor een sterker Europa. Om dit te bereiken moet Europa zo aantrekkelijk mogelijk zijn voor onderzoekers en start-ups om zich hier te vestigen en voor het bedrijfsleven om te investeren. En kennis moet vrij gedeeld kunnen worden. De tijd van praten over het belang van ‘open access’ is nu voorbij. Met deze afspraken gaan we dit ook echt realiseren.”
De Europese ministers hebben besloten dat vanaf 2020 alle wetenschappelijke publicaties over resultaten van publiek gefinancierd onderzoek vrij toegankelijk moeten zijn. Ook moeten onderzoeksdata optimaal kunnen worden hergebruikt. Daarom moeten ook onderzoeksdata open zijn, behalve als er gegronde redenen zijn om van dat principe af te wijken. Ook roepen de lidstaten de brede onderzoekswereld, inclusief onderzoeksfinanciers, op om veranderingen door te voeren. Het moet niet langer alleen maar gaan om publicaties- en citatiescores, maar de maatschappelijke impact moet een veel grotere rol spelen.
Betere en slimmere Europese regelgeving moet zorgen voor een gunstig investerings- en vestigingsklimaat. Regels mogen nooit innovatie in de weg zitten. Het aangenomen Innovation principle moet ervoor zorgen dat bij alle nieuwe Europese beleidsinitiatieven en regelgeving rekening gehouden moet worden met impact van deze nieuwe regels op innovatie. Om bestaande Europese regels te bekijken hebben de onderzoeksministers de Innovation deals aangekondigd, een Europese variant op de Nederlandse Green deals. Overheden, bedrijfsleven en kennisinstellingen gaan samen kijken hoe barrières voor innovatie binnen bestaande EU wet- en regelgeving kunnen worden weggenomen.
© Nationale Onderwijsgids