Het afgelopen half jaar zijn ruim 1400 middelbare scholieren in gesprek gegaan met een medewerker van een Europese instelling. Omdat Amsterdam tijdens het Nederlandse EU voorzitterschap optrad als gastheer, organiseerde de gemeente samen met de UvA en twintig middelbare scholen het lesprogramma ‘EU in de klas’. Dit project krijgt nu een vervolg, meldt de gemeente Amsterdam.
NOG
Lesprogramma 'EU in de klas' wegens succes verlengd
-Op 1 juli loopt het Nederlands voorzitterschap van de Europese Unie ten einde. Wegens het succes van EU in de klas gaan de UvA en OSVO (vereniging van middelbare scholen) door met het lesprogramma. Zo kunnen jonge Amsterdammers, ook na afloop van het voorzitterschap, op een laagdrempelige en interactieve manier kennis blijven maken met het vaak complexe onderwerp Europa.
Het lesprogramma gaf Europa letterlijk een gezicht voor de leerlingen. Europese ambtenaren vertelden over hun dagelijkse werk en het doel ervan; de leerlingen stelden kritische vragen over het belang van Europa. Ruim twintig UvA-studenten van Europese Studies, Geschiedenis en Politicologie gingen in het kader van hun opleiding aan de slag om nieuw lesmateriaal te helpen ontwikkelen om de dialoog tussen EU-ambtenaren en scholieren te bevorderen.
Anne van Wageningen, universitair docent Europese studies en een van de initiatiefnemers van het lesprogramma vanuit de UvA, is blij dat het project volgend jaar weer een vervolg krijgt aan de UvA. "De studenten waren erg enthousiast over het project. Ze kregen onder meer colleges over vakdidactiek en leerden hoe je een lesmodule voor middelbare scholieren moet opbouwen. En aan het eind van het project stonden ze zelf voor de klas, wat voor de meesten hun eerste ervaring was met de onderwijspraktijk."
© Nationale Onderwijsgids